Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην Πελοπόννησο

SHARE:


Συνελήφθησαν ένας Ρουμάνος, ένας Γεωργιανός και ένας Σύρος - Αναζητούνται άλλα επτά άτομα 

Στις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στον ποταμό Έβρο προς την Ιταλία με σκάφη μέσω Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αχαΐας.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται ήδη τρεις αλλοδαποί, ένας Ρουμάνος, ένας Γεωργιανός και ένας Σύρος, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού με τη συμβολή ακόμα και εναέριων μέσων.

Η εγκληματική οργάνωσης της οποίας ως αρχηγός φέρεται ένας Σύριος, που αναζητείται με ακόμα 7 άτομα χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό και μέσω των ακτών της Πελοποννήσου προωθούσε μετανάστες στην Ιταλία.
 
Το χρονικό της επιχείρησης Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, όταν η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής ενημέρωσε την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για έρευνα που είχε ξεκινήσει για υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών από ακτές της Νότιας Πελοποννήσου προς την Ιταλία με σκάφος χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο της επιβίβασης.

Ζητήθηκε μάλιστα η συνδρομή του Λιμενικού για τον εντοπισμό του σκάφους και των διακινούμενων μεταναστών, καθώς φυσικά και για την σύλληψη ατόμων, που συνέβαλαν στη διακίνηση. Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει από το φορτηγό οι διακινητές σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό της Βάθειας στην Ανατολική Μάνη.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ώστε να συνδράμει την επιχείρηση, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX .

Τελικά, το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον Μεσσηνιακό Κόλπο περίπου 4 ναυτικά μίλια από το Ταίναρο κοντά στο Μαρμάρι, ενώ για την περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για το διακινητή 46 μεταναστών.

Επρόκειτο για τον Ρουμάνο, που είναι μεταξύ των τριών συλληφθέντων. Στις 5:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, καθώς διαπιστώθηκε εισροή υδάτων στο σκάφος “SUNBIRD” σημαίας Delaware των ΗΠΑ, που είχε προσάραξη στη βραχώδη ακτή κοντά στη Βάθεια. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις - ΔΑΠΘΑΣ, της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου Γυθείου- που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Για το σκάφος πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διακριβωθεί η πραγματική σημαία του, καθώς φυσικά και ο ιδιοκτήτης. Όλη η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σε συνεργασία με την EUROPOL και την κωδική ονομασία “ Stigma ”.

Συλλήψεις και καταζητούμενοι

Όπως προαναφέραμε έχουν ήδη συλληφθεί ένας Ρουμάνος, ένας Γεωργιανός και ένας Σύριος, καθώς φέρονται να συμμετείχαν ενεργά στην εγκληματική οργάνωση (προπομπός, ιδιοκτήτης σκάφους και καπετάνιος). Σε βάρος των τριών συλληφθέντων έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, παραλαβή από σημεία εισόδου, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και πρόκληση ναυαγίου, πράξεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι ένας Έλληνας και ένας ακόμα Σύριος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση ακόμη 7 μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2018, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση. 

Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, “υποδέχονταν” σε σημεία εισόδου πλησίον του ποταμού Έβρου αλλοδαπούς, τους οποίους μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας με τη χρήση επιβατικών οχημάτων και τους έκρυβαν προσωρινά σε αποθήκη σε περιοχή της Αττικής. Στη συνέχεια με φορτηγά τους μετέφεραν σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία), όπου διευκόλυναν την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα με σκάφη με προορισμό την Ιταλία.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και οχήματα -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλωτό σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί (GPS) τελευταίας τεχνολογίας και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στο πλωτό σκάφος διαπιστώθηκε πλήθος παραλήψεων ασφαλείας οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες, όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων, καθώς και η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή. Την υπόθεση παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, ο εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πλοίαρχος (ΛΣ) Νικόλαος Λαγκαδιανός και η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου.

 Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

  www.protothema.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,608,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1070,Interesting,2904,Movies,13,Nature-Travel,631,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,595,Social Media,138,Sports,1115,Video,29,Άρθρα,633,Αστυνομιία-Έγκλημα,1591,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,329,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13602,Ηealth - Μedicine,1423,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,21,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,950,Μουσική,229,Νίκος Ράμμος,253,Ομογένεια,921,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην Πελοπόννησο
Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην Πελοπόννησο
https://3.bp.blogspot.com/-dFDb0erJhKQ/W_w_8XDAd7I/AAAAAAADLV4/dCihZhcWJe0Hx69BklYxRLWK_RLbNddxQCLcBGAs/s640/meta_kal.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-dFDb0erJhKQ/W_w_8XDAd7I/AAAAAAADLV4/dCihZhcWJe0Hx69BklYxRLWK_RLbNddxQCLcBGAs/s72-c/meta_kal.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/11/blog-post_306.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/11/blog-post_306.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy