Αυτεπάγγελτα θα διώκονται οι οφειλέτες του Δημοσίου - Ποιοί κινδυνεύουν στις ΑΕ

SHARE:


Αυτεπάγγελτα θα διώκονται από την Εφορία οι οφειλέτες του δημοσίου, όπως επίσης και τα συνυπόχρεα πρόσωπα, με το Δημόσια να εξαντλεί όλα τις πιθανότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το μήνυμα αυτό στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με νέο έγγραφό της που κοινοποίησε στη Βουλή στις 30 Οκτωβρίου, στο οποίο αναφέρει επίσης και τα πρόσωπα στα οποία επικεντρώνονται τα δικαστικά μέτρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, ο Προϊστάμενος της Φορολογικής Αρχής στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η επιδίωξη είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο φυσικού ή νομικού προσώπου, έχει την υποχρέωση να επιδιώκει την είσπραξη τους ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά, δικαστικά, ασφαλιστικά και διοικητικά μέτρα κατά των οφειλετών και των συνυπόχρεων για την καταβολή αυτών προσώπων για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του, με στόχο την άμεση είσπραξη του.

Επίσης, προσθέτει έχει θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα στην παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 προσδιορίζονται τα ποινικώς ευθυνόμενα πρόσωπα σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο και τρίτους, για τα οποία επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές της παρ. 1 του ιδίου άρθρου, ενώ με τη διάταξη της παρ. 3 αυτού προσδιορίζεται ο χρόνος γένεσης της ποινικής ευθύνης.

Όλα αυτά ισχύουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των προθεσμιών καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εκτός αν από ειδικές διατάξεις απαλλάσσονται από την ποινική ευθύνη συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο προϊστάμενος της φορολογικής Αρχής στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα είσπραξης της οφειλής, είναι και νομικά υποχρεωμένος να υποβάλει στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτηση ποινικής δίωξης των υπεύθυνων για τις οφειλές, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως. Ο εισαγγελέας κρίνει αν θα κινηθεί ή όχι η ποινική διαδικασία. Οποιαδήποτε ένσταση μπορεί να προβληθεί μόνο ενώπιον της δικαστικής αρχής.

Σε ποιους επιβάλλονται τα αναγκαστικά μέτρα

Ταυτόχρονα διευκρινίζει και σε ποιους επιβάλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, όταν πρόκειται για εταιρείες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ν. 1882/1990, στις ακόλουθες περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου οι προβλεπόμενες ποινές για τη πληρωμή χρεών προς το δημόσιο επιβάλλονται:

Προκειμένου για ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, στους διευθύνοντες, ή εντεταλμένους ή συμπράττοντες συμβούλους ή διοικητές ή γενικούς διευθυντές αυτών ή σε κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε αμέσως, είτε εμμέσως, είτε από το νόμο, είτε από ιδιωτική βούληση στη διοίκηση ή διαχείριση των εταιρειών αυτών ή με οποιονδήποτε τρόπο αναμίχθηκε, ολικώς ή μερικώς, στη διοίκηση ή διαχείριση αυτών, σωρευτικώς ή μη.

Αν ελλείπουν όλα τα παραπάνω πρόσωπα, οι ποινές επιβάλλονται κατά των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αυτών, εφ΄ όσον ασκούν πράγματι, προσωρινώς ή διαρκώς, ένα από τα καθήκοντα των προσώπων που αναφέρονται πιο πάνω. προκειμένου για εταιρείες ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες ή περιορισμένης ευθύνης, στους διαχειριστές αυτών και όταν ελλείπουν ή απουσιάζουν αυτοί, σε κάθε εταίρο, σωρευτικώς ή μη.

προκειμένου για συνεταιρισμούς, στους προέδρους ή γενικούς γραμματείς και διαχειριστές αυτών, σωρευτικώς ή μη,

προκειμένου για κοινοπραξίες, κοινωνίες και αστικές εταιρείες, που ασκούν επιχείρηση, στα μέλη αυτών, σωρευτικώς ή μη, προκειμένου για αλλοδαπές επιχειρήσεις γενικά, αντιπροσώπους ή στους διευθυντές ή πράκτορες που έχουν στην Ελλάδα, σωρευτικός ή μη. προκειμένου για νομικά πρόσωπα, εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, στους εκπροσώπους αυτών.

Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, η ποινική δίωξη ασκείται, για τα χρέη προς το Δημόσιο που ήταν βεβαιωμένα κατά το χρόνο απόκτησης της πιο πάνω ιδιότητας ή βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια που είχαν τη συγκεκριμένη ιδιότητα, ανεξάρτητα αν μεταγενέστερα απέβαλαν την ιδιότητα αυτή με οποιονδήποτε τρόπο ή για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και για τα χρέη που βεβαιώθηκαν μετά τη λύση των νομικών προσώπων, αλλά γεννήθηκαν ή ανάγονται στο χρόνο που είχαν την ιδιότητα αυτή.

Για τα χρέη που ήταν ληξιπρόθεσμα κατά την απόκτηση της ιδιότητας αυτής υπό των ανωτέρω η ποινική δίωξη ασκείται μετά τρεις μήνες από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής. Πάντως η νομοθεσία προβλέπει ότι με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους, κατά τις κείμενες διατάξεις, αναστέλλεται η ποινική δίωξη, για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης, και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξοφλήσεως.

  www.sofokleousin.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,608,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1070,Interesting,2904,Movies,13,Nature-Travel,631,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,595,Social Media,138,Sports,1115,Video,29,Άρθρα,633,Αστυνομιία-Έγκλημα,1591,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,329,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13602,Ηealth - Μedicine,1423,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,21,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,950,Μουσική,229,Νίκος Ράμμος,253,Ομογένεια,921,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Αυτεπάγγελτα θα διώκονται οι οφειλέτες του Δημοσίου - Ποιοί κινδυνεύουν στις ΑΕ
Αυτεπάγγελτα θα διώκονται οι οφειλέτες του Δημοσίου - Ποιοί κινδυνεύουν στις ΑΕ
https://3.bp.blogspot.com/-Iz3ECUlZ08Y/W-1bM3aMpsI/AAAAAAADJew/8xXKoTT8SpcXc-t17vOR_d5QCgIas811gCLcBGAs/s640/BBPJ6Q6.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-Iz3ECUlZ08Y/W-1bM3aMpsI/AAAAAAADJew/8xXKoTT8SpcXc-t17vOR_d5QCgIas811gCLcBGAs/s72-c/BBPJ6Q6.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/11/blog-post_408.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/11/blog-post_408.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy