Eυθύμιος Λέκκας: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς

SHARE:


Kαμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς αφού τόνισε πως όλη η Ελλάδα είναι υποψήφια για χτύπημα του Εγκέλαδου. Πιο συγκεκριμένα, αντιμέτωπη με πάρα πολλούς μετασεισμούς που θα φτάσουν μέχρι και τα 5 Ρίχτερ θα έρθει η Ζάκυνθος τον επόμενο μήνα, τονίζει στο newsbeast.gr ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο έχουν μπει διάσπαρτες εστίες σεισμών στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για μία συνήθη μετασεισμική ακολουθία, που έχει υπάρξει και στο παρελθόν, ενώ ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθησυχάζει λέγοντας πως «ο δομημένος ιστός στην Ελλάδα σήμερα είναι από τους καλύτερους όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στον κόσμο».

Το νησί της Ζακύνθου δοκιμάστηκε στα τέλη του Οκτωβρίου από μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη στο Ιόνιο πέλαγος με τον εγκέλαδο να συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σχεδόν σε καθημερινή βάση στον ελλαδικό χώρο. Θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς, πάρα πολλούς τον επόμενο μήνα αλλά δεν θα είναι σεισμοί μεγάλοι, θα είναι της τάξεως των έως 5 βαθμώv.

«Η δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στη Ζάκυνθο μπορεί να διακριθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι αυτή που αναπτύσσεται στον επικεντρικό χώρο και είχαμε τον μεγάλο σεισμό των 6,6 βαθμών στις 26 Οκτωβρίου και η δεύτερη είναι η σεισμικότητα που αναπτύσσεται στη γύρω περιοχή. Αυτές οι δύο φάσεις δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση μεταξύ τους.

Στη μεν Ζάκυνθο έχουμε μία φυσιολογική εξέλιξη μετά τον μεγάλο σεισμό. Θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς, πάρα πολλούς τον επόμενο μήνα αλλά δεν θα είναι σεισμοί μεγάλοι, θα είναι της τάξεως των έως 5 βαθμών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο.

Αυτές οι δονήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες δονήσεις, είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα. Όλα μαζί αυτά τα γεγονότα και από τις δύο φάσεις είναι γεγονότα τα οποία ουσιαστικά συμπίπτουν μόνο χρονικά και δεν έχουν μεταξύ τους καμία μα καμία γεωδυναμική σχέση» τονίζει ο κ. Λέκκας.

Όσο για το αν οι σεισμολόγοι παρακολουθούν πιο στενά αυτές τις περιοχές την συγκεκριμένη περίοδο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ λέει: «Ναι τις παρακολουθούμε ως ένα βαθμό, όσο χρειάζεται, δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί αλλά όπως παρακολουθούμε την σεισμικότητα όλης της Ελλάδας έτσι περίπου παρακολουθούμε κι αυτά τα γεγονότα». Υπάρχουν όμως περιοχές που «χρωστάνε» σεισμούς; «Όχι, ιδιαίτερα» τονίζει ο κ. Λέκκας.

«Δεν μπορούμε να διακρίνουμε κάτι τέτοιο. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με αυξημένη σεισμικότητα αλλά η ιστορία μάς έχει δείξει ότι περιοχές που δεν είναι μέσα σε προτεραιότητα έχουν δώσει πρώτα σεισμούς από άλλες που μπορεί να μην είναι. Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η περιοχή είναι σε προτεραιότητα και η άλλη σε λιγότερη προτεραιότητα. Για εμάς και για τον οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας όλη η Ελλάδα είναι σε προτεραιότητα. Όλη η Ελλάδα είναι υποψήφια για σεισμούς».

O δομημένος ιστός της Ελλάδας είναι από τους πιο καλούς ιστούς που έχουμε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο Η Ζάκυνθος άντεξε έναν πολύ δυνατό σεισμό όπου καταγράφηκαν μόνο ζημιές. Αυτό πώς το εξηγείτε; «Αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλές παραμέτρους.

Η γενική εικόνα και η γενική ιδέα που βγαίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δομημένο ιστό ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και αντέχει ακόμα πολύ μεγάλες δονήσεις. Συνεπώς αυτό το κρατάμε, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρές ζημιές. Στη Ζάκυνθο οι ζημιές αυτές δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, τα περισσότερα ήταν παλιά σπίτια που ήταν έτοιμα να πέσουν. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο δομημένος ιστός της Ελλάδας είναι από τους πιο καλούς ιστούς που έχουμε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο» υπογραμμίζει ο κ. Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενους στην αντισεισμική επάρκεια των κτιρίων στον ελληνικό χώρο αλλά και στην αντισεισμική τους θωράκιση απέναντι ακόμα και σε σεισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο δομημένος ιστός της Ελλάδας συμπεριφέρεται πολύ θετικά σε σχέση με τους σεισμούς που υφίστανται και αυτό το βλέπουμε και από τους τελευταίους σεισμούς που είχαμε. 

Όσο για το πώς αξιολογούν οι σεισμολόγοι τις ενδείξεις που έχουν για συγκεκριμένες περιοχές και αν υπάρχει λόγος ανησυχίας ο κ. Λέκκας καταλήγει: «Ενημερώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα ενιαία και συγκροτημένα χωρίς να έχουμε απομονώσει κάποιες περιοχές.

Γιατί όπως σας είπα μπορεί να περιμένουμε σε μία περιοχή ένα σεισμό με βάση κάποιες ενδείξεις που έχουμε και τελικά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί και γίνεται σεισμός σε μία περιοχή που δεν περιμένουμε. Οι ενέργειες έχουν στόχο όλη την Ελλάδα κι όχι συγκεκριμένες περιοχές. Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ανάλογη συχνή σεισμική δραστηριότητα έχει υπάρξει πολλές φορές και στο παρελθόν».

  www.tribune.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,594,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1067,Interesting,2867,Movies,13,Nature-Travel,625,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,592,Social Media,138,Sports,1106,Video,29,Άρθρα,630,Αστυνομιία-Έγκλημα,1567,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,318,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13502,Ηealth - Μedicine,1411,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,20,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,932,Μουσική,226,Νίκος Ράμμος,251,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Eυθύμιος Λέκκας: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς
Eυθύμιος Λέκκας: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς
https://2.bp.blogspot.com/-B9-kJnZYrlo/W_WNV9GrWAI/AAAAAAADKgw/Zuz25_8K6awgjRFxTMoT8w3z6VI4jWekQCLcBGAs/s640/lekkas-630x400.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-B9-kJnZYrlo/W_WNV9GrWAI/AAAAAAADKgw/Zuz25_8K6awgjRFxTMoT8w3z6VI4jWekQCLcBGAs/s72-c/lekkas-630x400.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/11/e_21.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/11/e_21.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy