Τα 10 μυστικά για το κοινωνικό μέρισμα-Ποιοι θα το λάβουν χωρίς αίτηση

SHARE:


Θέμα ωρών ή το πολύ ημερών είναι πλέον η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος. Από το τέλος της εβδομάδας όταν θα ανοίξει και η σχετική εφαρμογή θα αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα ποσά του μερίσματος θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 14 του μήνα.

Η εφαρμογή για τις αιτήσεις θα μείνει ανοιχτή και μετά την ημερομηνία αυτή με στόχο κανείς δικαιούχος να μην χάσει το έκτακτο βοήθημα που θα φτάσει συνολικά τα 710 εκ ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια, παραµένουν ίδια µε πέρυσι, δηλαδή έως 9.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό µε δύο ενήλικα και πέντε ή περισσότερα ανήλικα µέλη.

Λαµβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγµατικό ή τεκµαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, µετά την αφαίρεση των εισφορών. Στα περιουσιακά κριτήρια αναµένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός µερίσµατος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειµενικών αξιών. Σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να προβλεφθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 125.000 ευρώ για µονοµελή ωφελούµενη µονάδα, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ.

Τα 10 SOS του κοινωνικού μερίσματος

Όσοι πληρούν τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να προσέξουν 10 σημεία που μπορούν αν γίνουν λάθη να οδηγήσουν σε μικρότερο μέρισμα ή και αποκλεισμό του δικαιούχου.

1. Κατ αρχήν θα πρέπει να ελεγχθούν τα προσωπικά στοιχεία που έχει ανακτήσει το σύστημα από την ΑΑΔΕ και το ασφαλιστικό ταμείο του ενδιαφερόμενου κατόπιν εξουσιοδότησης το υποψήφιου δικαιούχου. Λάθος ΑΦΜ διεύθυνση κατοικίας ή ονοματεπώνυμο θα πρέπει να διορθωθούν στο πλησιέστερο ΚΕΠ.

2. Με δεδομένο ότι το νοικοκυριό εκτός από τα μέλη περιλαμβάνει και τους φιλοξενούμενους ( γεγονός που αυξάνει το ποσό του μερίσματος ) θα πρέπει να ελεγχθεί η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου όπως αναγράφεται στο Ε1 για τα εισοδήματα του 2017 Αν για κάποιο λόγο τα στοιχεία έχουν αλλάξει θα πρέπει να συμπληρωθούν στους σχετικούς πίνακες όλα τα μέλη του νοικοκυριού είτε είναι συγγενείς εξ αίματος είτε φιλοξενούμενοι.

3. Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής. Συνεπώς, δε μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2018 και μετά και ενδεχομένως δεν εμφανίζονται στην φορολογική δήλωση θα πρέπει επίσης να προστεθούν στα μέλη του νοικοκυριού αφού θα αυξήσουν το ποσό του.

4. Το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψιν για την κατοχύρωση του δικαιώματος για κοινωνικό μέρισμα θα είναι το οικογενειακό . Άρα αν συνολικά το ποσό που προκύπτει τα κριτήρια ακόμη και αν η αίτηση γίνει από κάποιο άνεργο μέλος του νοικοκυριού η αίτηση θα απορριφθεί Ως οικογενειακό εισόδημα υπολογίζονται τα συνολικά ποσά είτε αυτά φορολογούνται κανονικά είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων όλων των μελών του νοικοκυριού. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προ φόρων.

5. Τα επιδόματα αναπηρίας συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος. Ωστόσο, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισοδύναμου εισοδήματος. Συνεπώς, μεταξύ νοικοκυριών με την ίδια ακριβώς σύνθεση, ευνοούνται αυτά που περιλαμβάνουν μέλη με προβλήματα αναπηρίας.

6. Σε περίπτωση γάμου ή διαζυγίου του δικαιούχου μέσα στο 2018 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα ληφθούν υπ όψιν τα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση που αποτυπώνονται στην φορολογική δήλωση .

7. Όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για εργασία αλλά έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2018 και πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα.

8. Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ως γνωστό αφορολόγητο και ακατάσχετο . Επίσης δεν θα υπολογιστεί στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα με κίνδυνο να χαθούν άλλα επιδόματα ( πχ το εισόδημα στέγασης ή θέρμανσης ) που δικαιούται το νοικοκυριό.

9. Η περιουσιακή κατάσταση του αιτούντα θα αποτυπωθεί όπως έχει δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση . Συνεπώς αγορές ή πωλήσεις ακινήτων που δεν έχουν περιληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις δεν θα ληφθούν υπόψιν για τον υπολογισμό του μερίσματος.

10. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλωθεί για την εκταμίευση του ποσού του μερίσματος πρέπει να είναι αριθμητικά σωστός . Μάλιστα , αν δεν έχει γίνει ήδη , για την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν σε κατασχέσεις ή άδικη φορολόγηση του κοινωνικού μερίσματος καλό θα είναι ο δικαιούχος να δηλώσει ηλεκτρονικά το συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Χωρίς αίτηση οι υπερήλικες

Φέτος όπως και πέρσι όσοι υπερήλικες άνω των 70 ετών πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος δεν χρειάζεται να κάνουν καθόλου αίτηση. Με εσωτερικό έλεγχο το σύστημα θα τους εντοπίσει και το κοινωνικό μέρισμα που δικαιούνται θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί σε εφορία ή ταμεία για την καταβολή σύνταξης ή επιδομάτων.

  www.news247.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,594,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1068,Interesting,2867,Movies,13,Nature-Travel,625,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,592,Social Media,138,Sports,1106,Video,29,Άρθρα,630,Αστυνομιία-Έγκλημα,1567,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,318,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13502,Ηealth - Μedicine,1411,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,20,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,932,Μουσική,226,Νίκος Ράμμος,252,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Τα 10 μυστικά για το κοινωνικό μέρισμα-Ποιοι θα το λάβουν χωρίς αίτηση
Τα 10 μυστικά για το κοινωνικό μέρισμα-Ποιοι θα το λάβουν χωρίς αίτηση
https://2.bp.blogspot.com/-9ZnqvbHh2QM/XAZaoY94OdI/AAAAAAADMuo/1UbccaUIZfAtrwzbfqyJAPuBDGwBdTZ1wCLcBGAs/s640/BBQssAR.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-9ZnqvbHh2QM/XAZaoY94OdI/AAAAAAADMuo/1UbccaUIZfAtrwzbfqyJAPuBDGwBdTZ1wCLcBGAs/s72-c/BBQssAR.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/12/10_4.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/12/10_4.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy