«Ζεϊμπέκικο» - Επιστημονική διατριβή του φαινομένου!

SHARE:


Είναι κάποιες στιγμές, που βλέπεις κάποια πράγματα να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σου, κι έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην εκπομπή της Ανίτας Πάνια, "τα παρατράγουδα".

Η παρομοίωση είναι απόλυτα δικαιολογημένη, γιατί και στις δύο περιπτώσεις, βλέπεις ανθρώπους να ρεζιλεύονται μα να μην το παίρνουν χαμπάρι, ενώ οι γύρω τους γελάνε και τους παροτρύνουν να "εμβαθύνουν" περισσότερο την αυτογελοιοποίησή τους, για να γελάσουν ακόμα πιό πολύ.

Τα περισσότερα από αυτά τα σαχλοκουδουνίσματα, τα έχω δει να γίνονται σε (ο Θεός να τις κάνει) ζεϊμπεκιές.
Και εδώ, υπάρχει πρωτόκολλο, που ακολουθείται ευλαβικά.

Κατ' αρχάς, πρέπει να σηκωθεί να χορέψει ο "ταλανθούχος χορευθής", και αυτό γίνεται με τους εξής τρόπους.

1. Τον παρακαλάνε, τραβώντας τον από τα χέρια, από τα ρούχα και γενικά από ότι άλλο "πιάνεται", γιατί ο ίδιος "δεν θέλει μωρέ" να δείχνεται, μα, στο τέλος υποκύπτει και τους κάνει τη χάρη.

2. Η οικογένεια έχει έναν κανακάρη, που πρέπει υποχρεωτικά να τον θαυμάσει όλο το φιλοθεάμον κοινό και να καταχειροκροτηθεί απ' όλους, αλλιώς το παιδάκι θα μεγαλώσει με ψυχολογικά τραύματα. Γι αυτό και φροντίζουν να είναι γύρω του όλη η οικογένεια, ραίνοντάς το με λέλουδα όση ώρα χτυπιέται στην πίστα και τέλος ανοίγοντάς του και την απαραίτητη σαμπάνια, άσχετα που είναι ανήλικο και απαγορεύεται να πίνει.

3. Ο τύπος ανοίγει τα χέρια σαν πλοκάμια, παίρνοντας αμπάριζα όποιον άλλο χορεύει στην επικίνδυνη ζώνη, ανοίγοντας έτσι χώρο για την πάρτη του μονάχα, τον οποίο χώρο,  τρέχουν αμέσως να περιφρουρήσουν οι "δικοί" του, γονατίζοντας και βαρώντας παλαμάκια, διώχνοντας έτσι τα κακά πνεύματα που τυχόν θα επιχειρούσαν να τον ανακαταλάβουν, σβήνοντας έτσι κάθε ελπίδα να χορέψει κι άλλος εκεί γύρω. "Παραγγελιά ρεεεεε...!!!"

4. Η πικραμένη από το χοροπηδιστάν. Αυτή που "θα τα βροντήξει όλα κάτω και θα φύγει" μα ποτέ δε φεύγει, ή έχει φύγει πρό πολλού και χαμπάρι δεν το πήρε. Πρέπει κι αυτή να χορέψει να δείξει το συνολάκι της και το δεκάποντο γοβάκι, μαζί με τα αλαβάστρινα πόδια και τα τροφαντά οπίσθιά της, λικνιζόμενη σαν τη βάρκα του Θανάση.


5. Ο μοναχικός καβαλάρης. Αυτός που δεν θέλει κανέναν παλαμακιστή γύρω του, που μπορεί να χορέψει ακόμα και σε 20 τετραγωνικά εκατοστά χώρο, που τους έχει όλους γραμμένους στα μέζεά του χορεύοντας μονάχα για την πάρτη του, και μόνο όποτε αισθανθεί αυτός την ανάγκη να χορέψει.
Αυτόν τον τύπο χορευτή, ειλικρινά τον σέβομαι!!

Τώρα, αν μου ξέφυγε και κάποιος, μέα κούλπα!
Και τώρα, πάμε στο ζουμί.. στην «εκτέλεση» του χορού.

Στα εκατό άτομα που θα παρατηρήσεις, ένας, άντε δύο, να ξέρουν πραγματικά τι κάνουν εκείνη τη στιγμή.
Θα δείς όμως τους πολλούς, που θα σε πείσουν πως όντως βρίσκεσαι ως Live θεατής, στα παρατράγουδα της Πάνια.

Ο ένας, μπερδεύει τα πόδια του, τον κοιτάς και πιάνεται η ψυχή σου. Τώρα θα πέσει το μαλακισμένο... Όχι, τώρα θα πέσει... Μα γιατί δεν πέφτει;.. Α! Να 'τος, πέφτει.. Κι ώσπου να κατέβει αυτός, εσύ έγινες πτώμα από την αγωνία μη τυχόν και πέσει ο μαλάκας.

Ο άλλος, κάνει επίδειξη πόσο ψηλά μπορεί να σηκώσει τα πόδια. Τύφλα να 'χουν οι π... χεχέμ! Πρέπει επίσης και απαραίτητα, να περάσει το πόδι του -πολλάκις- πάνω από το κεφάλι κάποιου παλαμακιστή, αλλιώς δε γίνεται, δείχνει χάλια... ο χορός.

Ένας άλλος, τα έβαλε με ένα ποτήρι στο κέντρο του κύκλου. Περνάει από πάνω του όλη την ώρα, χωρίς όμως να το πάρει σβάρνα να το σαβουριάσει. Στο τέλος, το πιάνει με τα δόντια και πίνει το περιεχόμενο. Γουάου!! Ανατριχίλα και εθνική υπερηφάνια!!

Χέσε μέσα μεγάλε. Άμα δε μπορείς να αποφύγεις κοτζάμ ποτήρι, καλύτερα να πίνεις σοκολατούχα της Milko, να πα να γίνεις ο Καρνέϊσον να σώσεις τη Λόλα. Όσο για τη "μαγκιά" που το πιάνεις με τα δόντια, όταν θα 'χεις μασέλες να σε δω τι θα κάνεις.
ps: Έχει κι άλλους ασφαλώς, ακόμα πιό γραφικούς. Είναι αυτοί που χορεύουν με ένα ποτήρι... στο κεφάλι, κρατώντας το σε... ισορροπία, και μ' εσένα ν' αναρωτιέσαι: "τι κάνει ρε το ανισόρροπο..".

Ένας άλλος πάλι, χτυπιέται σαν χταπόδι. Βαράει τα πόδια του, βαράει τα κωλομέρια του, βαράει τα πατώματα.. Πέφτει κάτω, ξανασηκώνεται... για να ξαναπέσει...
"Να 'σου πετιέται, πέφτει, πετιέται, πέφτει, πετ... χτυπιέται..!!"
Φιλαράκο, ως κι εγώ πόνεσα. Ρε συ; αντί να χτυπιέσαι, αντί να αυτομαστιγώνεσαι και να βασανίζεσαι σφουγγαρίζοντας την πίστα, μήπως είναι καλύτερα να πας να εξομολογηθείς; Γιατί δε μας λες -έστω εμάς που συνυποφέρουμε- τι σε βαραίνει μπας και σε βοηθήσωμαν; Εσύ όπως πάς ρε μάστορα, θα αυτοσκοτωθείς. Σε κοιτάζω και είναι σα να βλέπω την ταινία "τα Άγια πάθη" σε κακή εκτέλεση, έργο κάποιου χάλια σεναριογράφου. Έλεος! Γαμώτο! Λυπήσου μας!

Και, αυτό το άφησα για το τέλος, διατίς, εδώ έρχεται το μεγαλείο!!!
«Το μπαλέτον Μπολσόϊ, εις μίαν και μοναδικήν παράστασιν εις την κοσμικήν ταβέρναν "ο Χλιμιντζουρεύς"» (κοινώς, "το στέκι του Χλιμίντζουρα").
Το ατόματο χορεύει και εσύ βλέπεις την ανάσταση του Νουρέγιεφ. Ο άνθρωπος χορεύει «Ζεϊμπαλέκικο», κι ολόγυρά του, πανέμορφες υπάρξει, άλλες να παριστάνουν τους κύκνους που τα τινάζουν, κι άλλες τους ήδη "τιναγμένους" (δηλαδή τζι ψόφιοι).
Ο ιπτάμενος Ολλανδός σε εκτέλεση.. «από Μοναστηράκι μεριά». Ω! Τι άλματα εις τον αήρ! Τι τριπλαί σβούραι, τι σπαγκάτα! Τι μεγαλειώδεις πιρουέται και τελεία στάσις σώματος.. Ω! Τι κίνησις εις τους γοφούς και λικνισμός της μέσης! Οποία θηλυκότης, Παναγία μου.. Τι να πω και τι να πρωτοθυμηθώ ο πτωχός τω πνεύματι!

Τώρα θα με πείς, "ο χορός είναι η προσωπική υπόθεση στο πώς εκφράζεται ο καθ' ένας..." και λοιπά και λοιπά.
Ντάξ! Δεν διαφωνάω!

Θα σε πω όμως, ότι και η σάτυρα, είναι ο δικός μου τρόπος προσωπικής έκφρασης. Μήπως διαφωνάς εσύ; Λέμε τώρα..
Έλα ρε συ, χαλάρωσε, πλάκα κάνουμαν!

Νίκος Ράμμος
Name

Admin Says,711,Break News,9721,History,592,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1063,Interesting,2914,Nature-Travel,634,Sience - Technology,599,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1610,Γιώργος Φάκος,328,Ειδήσεις,13622,Ηealth - Μedicine,1444,Μαγειρική-συνταγές,967,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,902,
ltr
item
TGBNEWS: «Ζεϊμπέκικο» - Επιστημονική διατριβή του φαινομένου!
«Ζεϊμπέκικο» - Επιστημονική διατριβή του φαινομένου!
https://1.bp.blogspot.com/-1q5WU3YzGXg/XEmqmxl7huI/AAAAAAAAh8M/yTjh4drq2V8FgvDt78yxflG2XO5ku5GLQCLcBGAs/s640/c369ea5334b3ddadda0bab1f76d7ac86.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-1q5WU3YzGXg/XEmqmxl7huI/AAAAAAAAh8M/yTjh4drq2V8FgvDt78yxflG2XO5ku5GLQCLcBGAs/s72-c/c369ea5334b3ddadda0bab1f76d7ac86.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/01/blog-post_464.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/01/blog-post_464.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy