Οι 8 άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο

SHARE:


Στις παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου αναφέρθηκε ο Ανδρέας Ξανθός με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών σε φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καρκινοπαθών- και να ενδυναμωθεί η δημόσια περίθαλψη με προσλήψεις σε προσωπικό και με οικονομική ενίσχυση των δομών 

Στο κάπνισμα, τη διακοπή του και τις σοβαρές επιπτώσεις του στη δημόσια Υγεία, αναφέρθηκε στην κεντρική του ομιλία ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις (V.Andriukaitis), στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο κος Αντριουκάιτις τόνισε ότι οι καπνιστές πεθαίνουν 14 χρόνια νωρίτερα απ' ότι οι μη καπνιστές.

«Πρέπει να ενδιαφερθούμε γι' αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για τους παθητικούς καπνιστές», είπε και επισήμανε πως η χώρα μας είναι «η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε καπνιστές παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα υπάρχει στην Ελλάδα σε ποσοστό που αγγίζει το 78%. Σε αυτό το ποσοστό φτάνει η έκθεση των παθητικών καπνιστών και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για 20% αύξηση του καπνίσματος στους νέους τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η αρχή θα πρέπει να γίνει από την ελληνική Βουλή. «Το κάπνισμα καταστρέφει τη ζωή των παιδιών μας, ρυπαίνει το περιβάλλον μας και μας σκοτώνει σιγά σιγά» κατέληξε, μιλώντας στα ελληνικά ο επίτροπος.


Α. Ξανθός: Σε 8 άξονες βασίζεται η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Παρότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί διεθνώς τη δεύτερη πιο συχνή θανατηφόρα νόσο, το ένα τρίτο των καρκίνων μπορεί σήμερα να προληφθεί, τόνισαν όλοι οι ομιλητές στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που πραγματοποιήθηκε απόψε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στον «Φάρο» του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών σε φάρμακα - συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καρκινοπαθών- και να ενδυναμωθεί η δημόσια περίθαλψη με προσλήψεις σε προσωπικό και με οικονομική ενίσχυση των δομών.

Στην εισαγωγή του ο Α.Ξανθός τόνισε πως το 20% των θανάτων στις γυναίκες και το 30% των θανάτων των ανδρών οφείλονται στον καρκίνο. Όπως είπε, το 2018 στην Ελλάδα είχαν καταγράφει 180.000 διαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο τα τελευταία 5 χρόνια και έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ξανθός ανέλυσε την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου που βασίζεται σε 8 άξονες: ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας, έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ, αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών και εκπόνηση εθνικού σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Ειδικά για το κάπνισμα, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι «έχουμε την υποχρέωση να υπερβούμε άμεσα και αποφασιστικά το διαχρονικό έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Έχουμε χρέος όλοι, Πολιτεία, πολιτικό σύστημα, επιστημονική κοινότητα, κοινωνικοί φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Είναι ζήτημα τήρησης στοιχειωδών όρων και βασικών standards δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας». Στην ομιλία της η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας.

«Έχοντας αφιερώσει τη ζωή μου στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αισιοδοξία καθώς η ενημέρωση των πολιτών και η πρόοδος της επιστήμης συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού ίασης στα παιδιά που νοσηλεύονται στο ογκολογικό μας νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που μέσα σε 9 μόλις χρόνια έχει θεραπεύσει χιλιάδες παιδιά, έχει γίνει κέντρο αριστείας και χτίζει γέφυρες αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σε λαούς μέσα από το πρόγραμμα των αδελφοποιήσεων που υλοποιούμε.

Όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα στην υγεία των παιδιών», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ένας κόσμος όπου η επιστημονική γνώση θα μοιράζεται και η ανάγκη για μετακινήσεις των μικρών μας ασθενών σε άλλα κράτη θα μειώνεται ώστε να δίνουν τον σκληρό αυτό αγώνα για τη ζωή κοντά στις οικογένειές τους και σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον». «Εύχομαι πραγματικά, του χρόνου τέτοια εποχή να καταμετρούμε ακόμα περισσότερες νίκες κατά του καρκίνου σε όλα τα επίπεδα και ακόμα περισσότεροι ασθενείς να γυρνούν στις οικογένειές τους υγιείς και δυνατοί» κατέληξε η κα Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, ζήτησε να σταματήσει η ντιζελοκίνηση στην Αθήνα αλλά και καύση τζακιών και αναφέρθηκε στα 10 Δ (χωρίς ούτε ένα Δεν), για την πρόληψη του καρκίνου: Διέκοψε το κάπνισμα. Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά όρια. Διάλεξε σωστές τροφές. Δραστηριοποιήσου σωματικά. Διαζύγιο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Διαχώρισε την απόλαυση του ήλιου από τους κινδύνους της εντατικής έκθεσης σ' αυτόν.

Διασφάλισε υγιεινό περιβάλλον εκεί που ζεις, εργάζεσαι και ψυχαγωγείσαι. Δημιούργησε την απαραίτητη προστασία με εμβολιασμούς. Διαμόρφωσε και διατήρησε ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων. Δείξε αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σου. Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν εκτός από την ΕΑΕ και το υπουργείο Υγείας, το «George D. Behrakis RESEARCH LAB», ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το «Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» και η βραβευμένη πρωτοβουλία «Smoke Free Greece». Η εκδήλωση ήταν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

left.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,594,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1066,Interesting,2861,Movies,13,Nature-Travel,624,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,591,Social Media,138,Sports,1104,Video,29,Άρθρα,630,Αστυνομιία-Έγκλημα,1564,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,317,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13485,Ηealth - Μedicine,1405,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,20,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,929,Μουσική,226,Νίκος Ράμμος,250,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Οι 8 άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο
Οι 8 άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο
https://2.bp.blogspot.com/-nzQ39i00v-M/XFiXbkgpZ4I/AAAAAAADVmA/XONMA6NhM0MzY0TzMO59YlVQrYx6VAOxgCLcBGAs/s640/95546c_cigarettes-2142848_640.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-nzQ39i00v-M/XFiXbkgpZ4I/AAAAAAADVmA/XONMA6NhM0MzY0TzMO59YlVQrYx6VAOxgCLcBGAs/s72-c/95546c_cigarettes-2142848_640.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/02/8.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/02/8.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy