Το μοιραίο λούσιμο που έγινε αιτία να καεί το 1/3 της Θεσσαλονίκης

SHARE:


Τι έδειξε η δίκη για τις δυο προσφυγοπούλες που άθελά τους πυροδότησαν τη φωτιά του 1917. 

Το 1917, δυο χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Θεσσαλονίκη, ήταν ήδη ένα μεγάλο περιχαρακωμένο στρατόπεδο. Μετά την αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων της Αντάντ, Γάλλοι, Άγγλοι, Αφρικανοί, Ασιάτες είχαν πλημμυρίσει κάθε καλντερίμι της.

Ο πληθυσμός της από 160.000 κατοίκους, ξαφνικά διπλασιάστηκε. Το νερό ήταν οριακά επαρκές, αφού έπρεπε να «ποτιστούν» αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Τα στρατόπεδα περιφερειακά της πόλης, δεν μπορούσαν να στερηθούν ούτε σταγόνα.

Στις 18 Αυγούστου 1917, στην Θεσσαλονίκη ξέσπασε πυρκαγιά που σύντομα πήρε διαστάσεις θεομηνίας καίγοντας σχεδόν τη μισή πόλη. Κυρίως Γάλλοι στρατιώτες ήταν τα ελάχιστα ανθρώπινα θύματα.

Η πυρκαγιά έκαψε 9.500 σπίτια σε μια έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων. Εκκλησίες, συναγωγές , πνευματικά κέντρα και χιλιάδες καταστήματα έγιναν στάχτη. Υπολογίζεται ότι 77 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Τα δύο τρίτα, ήταν εβραϊκής καταγωγής. Οι σύμμαχοι βοήθησαν στη διαχείριση της μεγάλης κρίσης με την δημιουργία κυρίως αντιπυρικών ζωνών.


Αεροφωτογραφία μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Πηγή φωτογραφίας: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η πυρκαγιά της οδού Ολυμπιάδος Η φωτιά ξέσπασε σε ένα διαμέρισμα της οδού Ολυμπιάδος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η αρχική εντύπωση ήταν ότι το κακό ξεκίνησε από το τηγάνι μιας νοικοκυράς η οποία μαγείρευε μελιτζάνες στην κουζίνα της. Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε τα δικαστικά ντοκουμέντα της εποχής όπου περιγράφονται τα αίτια της καταστροφής. Το βούλευμα που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν από μια σπίθα.

Αυτό συνέβη όταν δυο νεαρές γυναίκες άναψαν φωτιά και έβρασαν νερό για να λουστούν. Επρόκειτο για δυο προσφυγοπούλες, η Παρασκευούλα του Αδάμ και η Δόμνα Σαββόγλου. Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι κάτω από το ξύλινο πάτωμα υπήρχε υπόγειος χώρος που λειτουργούσε ως στάβλος. Εκεί υπήρχε ένα άλογο που τρεφόταν με χόρτο. Η εύφλεκτος ύλη πυροδοτήθηκε από μια σπίθα του πάνω ορόφου. Επίσης προέκυψε ότι οι γυναίκες αφού ζέσταναν το νερό φρόντισαν να σβήσουν την φωτιά.

Το δικαστήριο δεν θεώρησε ότι υπήρξε πρόθεση εμπρησμού, ούτε πλημμέλεια από τις γυναίκες. Η δικαστική απόφαση περιγράφει: «εκ της ενεργηθείσης ανακρίσεως προκύπτει, ότι αι κατηγορούμεναι κατέβαλον πάσαν επιμέλειαν περί την χρήσιν της πυράς, ούδ’ ήτο δυνατόν και ο μάλλον συνετός των ανθρώπων, να προΐδη ότι ήτο δυνατόν να μεταδοθή πυρ εις το εν τω υπογείω ευρισκόμενον χόρτον, εκ σπινθήρος εκ του μαγειρείου, και η έκρηξις του πυρός και η εκ ταύτης καταστροφή μεγάλου μέρους της πόλεως, οφειλομένη αποκλειστικώς εις την σφοδρότητα και μακράν διάρκειαν του πνέοντος ανέμου»

Από καταγεγραμμένες μαρτυρίες παρουσιάζεται η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκαν οι φλόγες μέσα στην πόλη. Η οδός Εγνατία, που χώριζε την πόλη στα δύο δεν κατάφερε να εμποδίσει την ορμή της φωτιάς προς την θάλασσα. Αν και ήταν ο σπουδαιότερος δρόμος της πόλης, είχε πλάτος μόνο 8 μέτρων από κτίριο σε κτίριο. Και αυτό στα πιο φαρδιά της σημεία.


Η έρευνα στα κρατικά αρχεία έδειξε ότι η φωτιά ξεκίνησε από μια σπίθα στην προσπάθεια δυο γυναικών να λουστούν. Η πυρκαγιά έπληξε αδιάκριτα τις νεόχτιστες κομψές συνοικίες της προκυμαίας και της οδού Αγίας Σοφίας, τις σκεπαστές αγορές, τις δαιδαλώδεις φτωχογειτονιές που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

Παρότι δεν αναφέρονται θύματα, είναι βέβαιο ότι υπήρξαν, τόσο μεταξύ των σωστικών συνεργείων, όσο και μεταξύ των πυροπαθών. Την ταχύτατη και καταστρεπτική εξάπλωση της φωτιάς φαίνεται πώς ενθάρρυναν οι εξής παράγοντες: η τρομερή ανομβρία που επικρατούσε στην πόλη, αφού δεν είχε βρέξει από τις 29 Ιουνίου και ο τοπικός βορειοδυτικός άνεμος, ο βαρδάρης, που φυσούσε τις ημέρες εκείνες, καθώς και η τεχνητή θαλάσσια αύρα η οποία προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν. η απελπιστική έλλειψη νερού στην πόλη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είχε διατεθεί για τα συμμαχικά στρατόπεδα στα προάστια. η έλλειψη της οργανωμένης πυροσβεστικής υπηρεσίας.


Ο μητροπολιτικός ναός Γρηγορίου Παλαμά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσα στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Πηγή φωτογραφίας: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Επιπροσθέτως, σημαντικό ρόλο στην καταστροφή έπαιξε η οθωμανική ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική της πόλης: στενοί και ακανόνιστοι δρόμοι, ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των κτισμάτων και τα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά.

Στην καταστροφή συνετέλεσε και ο «ζήλος» των συμμαχικών στρατιωτικών σωμάτων του Α Παγκοσμίου Πολέμου, που ήρθαν να βοηθήσουν το έργο της κατάσβεσης. Στην προσπάθεια να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ανατίναζαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και προκαλούσαν νέες εστίες φωτιάς.

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το λεύκωμα: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ...

www.mixanitouxronou.gr
Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,596,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2958,Nature-Travel,640,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1658,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13809,Ηealth - Μedicine,1467,Μαγειρική-συνταγές,992,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Το μοιραίο λούσιμο που έγινε αιτία να καεί το 1/3 της Θεσσαλονίκης
Το μοιραίο λούσιμο που έγινε αιτία να καεί το 1/3 της Θεσσαλονίκης
https://3.bp.blogspot.com/-3Emekt08WPc/XLssV8wqv4I/AAAAAAADeXE/tD2xqMdgSxYXe05fx-IIy1AbHM7ayPpagCLcBGAs/s640/saloniki-fotia-mtx-741x486.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-3Emekt08WPc/XLssV8wqv4I/AAAAAAADeXE/tD2xqMdgSxYXe05fx-IIy1AbHM7ayPpagCLcBGAs/s72-c/saloniki-fotia-mtx-741x486.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/04/13.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/04/13.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy