Μια σημαντική πρόκληση για τον Ελληνικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό

SHARE:


από τον κ. Peter Kehayes

Στις ανοιχτές πλουραλιστικές κοινωνίες, οι "μικτοί γάμοι" συνήθως τείνουν να γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση ως αυξανόμενες πλειοψηφίες μεταξύ συντρόφων, με αποτέλεσμα πολλές θρησκείες να βρίσκονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μιας πρόκλησης που βρίσκεται στην καρδιά πολλών οικογενειών, στην ευημερία και την ανάπτυξη της κάθε θρησκευτικής κοινότητας. Μεταξύ των Ελληνοαμερικανών, το ποσοστό των μικτών γάμων, είναι μεταξύ 75 και 85% με προβλεπόμενη φθορά των κοινωνούντων άνω του 60% στην επόμενη γενιά.

Η μοναδική θέση στην ιστορία της Αμερικής ήταν πως θεωρούνταν το καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, ένας τόπος όπου θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν και να ξαναφτιάζουν τη ζωή τους και όπου θα μπορούσαν να εξασκήσουν την πίστη τους εν ειρήνη, σε ένα περιβάλλον ανοχής, σε ένα χώρο ελπίδας και αναγέννησης , χωρίς αδικίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος. Το Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία τους.

Οι αλλαγές στην πολιτιστική σύνθεση των Ελληνοαμερικανών, άρχισαν από τότε που νέοι άνδρες έφθασαν για πρώτη φορά στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα για να ξεφύγουν από το χάος των πατρίδων τους και να αναζητήσουν την τύχη τους.
Κατά τα επόμενα 100 χρόνια αφ' ότου ήρθαν, περιορίστηκαν τους μόνο από αναταραχές και πολέμους. Ανάμεσά τους ήταν κι όσοι έχασαν τη ζωή τους, μαζί με εκατομμύρια μεταναστών από την Ευρώπη που αναζητούσαν μια νέα αρχή. Εκείνοι που ήλθαν, τους άρεσε αυτό που βρήκαν και η μεγάλη πλειοψηφία παρέμεινε για να οικοδομήσει μια νέα ζωή. Συνέχισαν να έρχονται κατά κύματα και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Από τη δεύτερη γενιά κι έπειτα, εκτιμάται ότι το 85% των Ελληνοαμερικανών ήταν πολιτισμικά και θρησκευτικά ευάλωτοι και αναμίχθηκαν με όλους τους άλλους μέσω μικτών γάμων, στο αμερικανικό "χυτήριο".

Η πρώτη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ιδρύθηκε στη Νέα Ορλεάνη, πριν από περίπου 150 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα και οι κοινότητες άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια εποχή που περιλάμβανε τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις. Το 1922 χτίστηκαν πάνω από 200 ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες. Οι απόγονοι αυτών των μεταναστών είναι στην τέταρτη ή την πέμπτη γενεά τους και είναι αρκετά εκατομμύρια σε αριθμό με τη μεγάλη πλειοψηφία πέρα ​​από τη δεύτερη γενιά. Ωστόσο, η Εκκλησία μας προσπαθώντας να διατηρήσει την πολιτιστική της κληρονομιά συνεχίζει να προβάλλεται ως εθνοτική θρησκεία και οι περισσότεροι σήμερα την θεωρούν ως τέτοια, με αποτέλεσμα η Ελληνική Ορθοδοξία να αποδεκατίζεται από την φθορά και να αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση επιβίωσης και ταυτότητας.

Σε ένα εκπληκτικό εύρημα, τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πάνω από το 60% των Ελληνορθόδοξων οικογενειών της τελευταίας γενιάς και το 90% των Αμερικανών με ελληνικές ρίζες, πως, δεν είναι πλέον σε στενή επικοινωνία πλέον με την Εκκλησία. Είναι μια ανησυχία που μοιράζονται οι μαθητευόμενοι θρησκευτικοί ηγέτες που καταλαβαίνουν την ανάγκη για μια συμπονετική παρέμβαση προς τις μικτές οικογένειες με ευαισθησία στις διαφορές μεταξύ των μικτών ζευγαριών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως οικογένεια. Στη μετάβαση, καθώς κάθε πληθυσμός περνάει σε διαδοχικές γενιές, αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που απομακρύνονται από τις ρίζες τους, με μεγάλη πιθανότητα η αγαπημένη μας Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική να πεθάνει στο άμεσο μέλλον.

Στην κοινωνία μας σήμερα, η θρησκευτική σχέση νεαρών οικογενειών μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για τη θεολογία και περισσότερο για την αγάπη, την ευαισθησία και την αποδοχή που οδηγεί η δύναμη της καρδιάς. Στην Αμερική, όπου ο Ορθόδοξος γάμος αποτελεί μια μειοψηφία γάμων μεταξύ ανθρώπων ελληνικής καταγωγής, υπάρχει μια κρίσιμη και άμεση ανάγκη για μια ευρεία θρησκευτική χαλάρωση, για να δημιουργήσουμε περιθώρια για διαθρησκευτικές οικογένειες, που είναι συνήθως οι οικογένειες των παιδιών μας.

Η οικογένεια πρέπει να ενθαρρυνθεί να διευκολύνει τη λατρεία της ως μία οικογένεια. Ο χριστιανισμός άφησε τα όρια του Ιουδαϊσμού με μια ώθηση από τον Άγιο Παύλο, κάνοντας ένα γιγάντιο βήμα προς τον καθολικό Χριστιανισμό.
Σε μια πράξη που μπορεί να ενισχύσει την Εκκλησία μας και να διασφαλίσει το μέλλον της, πρέπει να δημιουργηθεί ένας δεσμός που ξεπερνά τα εμπόδια που έχουν απομακρύνει αυξανόμενο αριθμό οικογενειών.

Από το 1922, με συνεχή μετανάστευση και με οικογένειες που διασκορπίζονται σε ολόκληρη την Αμερική, προστέθηκαν περισσότερες από 300 εκκλησίες. όμως, καθώς ο πληθυσμός των Ελληνοαμερικανών έχει αυξηθεί σε εκατομμύρια, ο αριθμός όσων ασχολούνται με την εκκλησία έχει μειωθεί σημαντικά. Παρόλο που ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει αυξηθεί εκτενώς μέσω των μεταναστευτικών περιόδων και των μεταπολεμικών περιόδων, υπάρχουν λιγότεροι δραστήριοι Έλληνες ορθόδοξοι σήμερα από ό,τι το 1922  περίοδος κατά την οποία ο συνολικός αμερικανικός πληθυσμός τριπλασιάστηκε.

Οι στατιστικές αναλύσεις των αναφερόμενων στοιχείων από την Αρχιεπισκοπή υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα των γάμων, οι διαθρησκευτικοί γάμοι υπερβαίνουν τους ορθόδοξους γάμους σχεδόν σε δύο προς ένα. Σε μια έρευνα από το γραφείο της Αρχιεπισκοπής για θρησκευτικό προσανατολισμό, οι εκτιμήσεις των Ελληνοαμερικανικών μικτών γάμων ανέρχονταν στο 85-90%.

Πράγματι, η θρησκευτική φθορά έχει τραβήξει την προσοχή των θρησκευτικών ηγετών όλων των θρησκειών. Βεβαίως, η τάση μόδας μικτών γάμων των ομογενών έχει επηρεάσει πολλές θεσμικές θρησκείες σε ένα έθνος που όλο και περισσότερο αγκαλιάζει όλες τις θρησκείες και έχει γίνει πιο κοσμικό.

Σε εθνικό επίπεδο, μια έρευνα 54.461 ενηλίκων σε μια μελέτη του Trinity College, το Πρόγραμμα Δημόσιων Αξιών διαπίστωσε ότι το 30% όλων των παντρεμένων ζευγαριών δεν είχε θρησκευτικό γάμο και το 27% δεν θέλησε θρησκευτική κηδεία. Η μελέτη βρήκε ως κυριότερους πληθυσμούς αυτούς των Προτεσταντών. Οι μεθοδιστές, οι επισκοπιανοί και οι λουθηρανοί, μειώθηκαν κατά τα τελευταία επτά χρόνια, κατά 25%, αντανακλώντας το ευρύ φάσμα ανησυχιών μεταξύ των χριστιανών όλων των δογμάτων.

Κατά την εξέταση άλλων θρησκειών στην Αμερική, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με πληθυσμό που αποτελείται από διάφορες εθνικότητες, έχει επίσης διαθρησκευτικούς γάμους και απώλεια ανθρώπων για διάφορους λόγους, ωστόσο, με πολλούς Ισπανούς που μεταναστεύουν στην Αμερική τα τελευταία πενήντα χρόνια η αλλοίωση ήταν συγκαλυμμένη, καθώς οι μεγάλες μεταναστεύσεις τον 20ό αιώνα κάλυπταν τη θρησκευτική φθορά, σε αντίθεση με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πρώιμη αποστολή της καθολικής εκκλησίας στο δυτικό ημισφαίριο έχει εξελιχθεί σε μεγάλους καθολικούς πληθυσμούς και ο καθολικισμός παραμένει μια κυρίαρχη θρησκεία στην Αμερική. Οι εμπειρογνώμονες του Smithsonian εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 ο ισπανικός πληθυσμός αναμένεται να διπλασιαστεί από 14% σε 29% και από 42 σε 119 εκατομμύρια, καθώς ο συνολικός πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται. Έτσι, ακόμη και όταν ο προϋπάρχων καθολικός πληθυσμός μειώνεται, η ισπανική πληθυσμιακή ανάπτυξη αναμένεται να προσθέσει εκατομμύρια καθολικές οικογένειες τις επόμενες δεκαετίες με συνεχιζόμενη αύξηση στην Αμερική.

Ο πληθυσμός της Ασίας εκτιμάται επίσης ότι θα αυξηθεί από 5% σε 9%, από 15 σε 37 εκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εθνικού πληθυσμού σε μια αλλαγή που αναμένεται να επηρεάσει τη θρησκευτική ποικιλομορφία στην Αμερική. Αντίθετα, ο ελληνικός ορθόδοξος πληθυσμός που συνεχίζει την τρέχουσα τάση και χωρίς να υποστηρίζει τη μετανάστευση για να ενισχύσει τον αριθμό του, αναμένεται να χάσει πάνω από το ήμισυ της θρησκευτικής του εκλογικής περιφέρειας κατά την περίοδο αυτή.

Σε μια άλλη μελέτη, οι εβραϊκοί ραβίνοι ανέφεραν πάνω από 50% σύντροφοι μεταξύ των συντηρητικών Εβραίων, με μόνο μία από τις τρεις οικογένειες να παραμένουν εβραϊκές, αποτέλεσμα που θεωρούν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον συντηρητικό Ιουδαϊσμό από τα σημερινά εκτιμώμενα 5 εκατομμύρια σε ασήμαντα ποσοστά μέσα σε δύο γενιές.

Η έκθεση Trinity αποκάλυψε ότι ο αριθμός των Εβραίων που περιγράφουν τον εαυτό τους ως θρησκευτικοί παρατηρητές, έχει μειωθεί από 4 εκατομμύρια το 1990 σε 2,7 εκατομμύρια το 2008. Σε μια κοινή ανησυχία, τόσο η εβραϊκή θρησκεία όσο και η ελληνική ορθόδοξη παρουσία αναμένεται να μειωθούν σημαντικά εάν δεν αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

Συγκρίνοντας τις δύο θρησκείες, οι γάμοι στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία σε μεγάλη κλίμακα ξεκίνησαν νωρίτερα. Βρίσκονται περαιτέρω κατά μήκος της καμπύλης του ποσοστού τριβής. η κατάστασή τους στο άμεσο μέλλον είναι πιο κρίσιμη.

Αυτό που πρέπει να είναι προφανές είναι ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική πρέπει να κοιτάξει σοβαρά το πόσο προσιτή είναι η θρησκεία μας στις εξελισσόμενες νέες οικογένειες. Εάν πρόκειται να συνεχίσει την ιερή της αποστολή στην Αμερική, πρέπει να βρει έναν τρόπο να συμπεριλάβει το παλιό και το νέο. Εάν η πίστη μας ελπίζει να έχει παρουσία στο μέλλον στην Αμερική, πρέπει να είναι ευαίσθητη στον σύγχρονο κόσμο. Το εύρος του παρελθόντος και του μέλλοντος είναι πολύ μεγάλο. Πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζει τόσο ο κληρικός όσο και οι λαϊκοί.

_______________________

1 Η Αμερική δεν έχει εθνική εκκλησία και κανένα συμβούλιο των πρεσβυτέρων που να μπορεί να αποφανθεί για τα περίπλοκα ηθικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι ιδρυτές πατέρες, αρνούμενοι να ιδρύσουν μια κεντρική αρχή ηθικής κρίσης, εξασφάλισαν ότι τα προβλήματα των ανθρώπων πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον πολιτισμό, ένα πρότυπο που προέρχεται από την αντίληψη ότι η εξουσία του κράτους αντλεί όχι μόνο τη συναίνεση του λαού, αλλά από μια κυβέρνηση του λαού που βασίζεται στη χριστιανική ηθική παράδοση.

Πηγές :
Έκθεση Trinity College 2010 / Μελέτη Hartford 2000,
Έκθεση CUNY 2005,
Αρχιεπισκοπή Αρχιεπισκοπής, 2005,
Κατανόηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Δρ. Κωνσταντέλος.
Star Ledger: Έκθεση Diamant σχετικά με τις μελέτες rabbinic.
Το περιοδικό Smithsonian: Οι εμπειρογνώμονες σχεδιάζουν να αλλάξουν πληθυσμούς, 2010. Ορθοδοξία σε ένα γενναίο νέο κόσμο.

Ο κ. Kεχαγιάς έχει υπηρετήσει την αγαπημένη του Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχώς για πάνω από εβδομήντα χρόνια πρώτα ως αγόρι βωμού, στη συνέχεια ως μέλος χορωδίας και ψάλτης, σύμβουλος νεολαίας, δάσκαλος και μέλος του κοινοτικού συμβουλίου και πρόσφατα ως Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Άννας του Flemington, NJ.
Στην επαγγελματική του ζωή είναι ερευνητής επιστήμονας και τεχνικός διευθυντής μεγάλης εταιρείας για πάνω από 40 χρόνια και στη συνέχεια σύμβουλος στη χαλυβουργία, την USEPA και το Τμήμα Εργασίας / OSHA. Αυτός και η σύζυγός του Ελένη έχουν παντρευτεί εδώ και 60 χρόνια. έχουν τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια.
Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,596,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2958,Nature-Travel,640,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1658,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13809,Ηealth - Μedicine,1467,Μαγειρική-συνταγές,992,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Μια σημαντική πρόκληση για τον Ελληνικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό
Μια σημαντική πρόκληση για τον Ελληνικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό
https://4.bp.blogspot.com/-39Jk7Utfwxk/XMe7GrA4YwI/AAAAAAAAico/fKJI1_ybJasMbvheY0gqSnFijcyjThxAACLcBGAs/s640/InterracialMarriage_0524.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-39Jk7Utfwxk/XMe7GrA4YwI/AAAAAAAAico/fKJI1_ybJasMbvheY0gqSnFijcyjThxAACLcBGAs/s72-c/InterracialMarriage_0524.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/04/blog-post_551.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/04/blog-post_551.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy