Ο μαλάκας (Εγχειρίδιον / manual)

SHARE:


Ουσιαστικό με μια σειρά από ιδιότητες, κυρίως αρνητικές.
Στα αρχαία ελληνικά συναντάται με διάφορες σημασίες, πάλι αρνητικές κυρίως, αλλά όχι με τη σημερινή απόδοση της έννοιας.

Ενώ στα νέα ελληνικά πρωτοεμφανίσθηκε σαν μετάφραση της λέξης "ραμολί"/"ραμολιμέντο" που σήμαινε τον "ξεκουτιασμένο", τον πάσχοντα από άνοια.(βλ. Μαλάκυνση εγκεφάλου).

Στη συνέχεια η λέξη πήρε τον δρόμο της για να φτάσει σήμερα να είναι στα χείλη του κάθε νέου και όχι μόνο, αποδίδοντας τις έννοιες του κακού, του βλάκα, του κωλόπαιδου, του εγωιστή, του αναξιόπιστου, του λαμόγιου κ.ά.

Με μοναδική εξαίρεση, την περίπτωση που χρησιμοποιείται σαν κλητική προσφώνηση μεταξύ φίλων με τον γνωστό τρόπο: "Πού είσαι ρε μαλάκα;", "έλα ρε μαλάκα", "τι κάνεις ρε μαλάκα" κ.λ.π.,
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η λέξη είναι από ελαφρώς αρνητική μέχρι πολύ αρνητική.

Πώς ξεχωρίζεις το μαλάκα

Δεν χρειάζεται προσπάθεια. Φοράει την στολή του και ανάλογα τον βαθμό έχει και τα σχετικά γαλόνια.
Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να τον αποφύγεις.
Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ακολούθησε τους σωστούς τρόπους εξουδετέρωσης του. Βγάλε τον μαλάκα που κρύβεις κι εσύ μέσα σου και αντιμετώπισε τον στα ίσια, αν πάλι δεν μπορείς, διέγραψε τον από τη ζωή σου.

Ο προσωπικός σου χώρος

Λέγεται και "φούσκα" / "bubble" και είναι ο προσωπικός χώρος του κάθε ανθρώπου.
Ο χώρος αυτός που περιέχει διάφορα πολύ προσωπικά θέματα του καθενός μας και που δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει ο κάθε μαλάκας. Γιατί συνήθως εκείνος που το κάνει είναι ο μαλάκας και εκείνος που δεν το κάνει, θεωρείται ευγενής.
Ο ευγενής άνθρωπος είναι το αντίθετο του ανθρώπου μαλάκα.

Ο προσωπικός χώρος λοιπόν περιέχει τις επιλογές σου στη ζωή, την εργασία, τις σχέσεις.
Τις όποιες ανασφάλειες μπορεί να έχεις, θέματα εμφάνισης, οικονομικά και οικογενειακά θέματα και γενικά πράγματα πολύ προσωπικά, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να έχει άποψη εκτός κι αν του δώσεις εσύ το δικαίωμα, συζητώντας για κείνα.

Αν εσύ δε δώσεις το ΟΚ, ξεκινώντας τη συζήτηση ή ζητώντας την άποψη του διπλανού σου για κάτι από αυτά τα "personal issues", τα πολύ προσωπικά σου θέματα/προβλήματα δηλαδή και εκείνος το κάνει από μόνος του, τότε μιλάμε για καραμαλάκα, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους δύο ακόλουθους τρόπους:
α) Του κόβεις την καλημέρα και τον σουτάρεις μακριά από τη ζωή σου.
β) Τον παίζεις με το ίδιο σύστημα. Προσβολή στην προσβολή. Χώσιμο στο χώσιμο. Μπηχτή στην μπηχτή. Ειρωνεία στην ειρωνεία. Με τον κίνδυνο όμως να χοντρύνει το παιχνίδι και στο τέλος να χαλαστείς εσύ περισσότερο.
Γιατί ως γνωστόν, όσο μαλάκας και να γίνει ένας ευγενής άνθρωπος, πάλι ο "ορίτζιναλ μαλάκας" θα είναι ένα επίπεδο πάνω απ'αυτόν στη μαλακία. Είναι σαν να είσαι καλός στο ποδόσφαιρο και να θες να συναγωνιστείς έναν μπασκετμπολίστα στο μπάσκετ. Ξεκινάς με μειονέκτημα.

Δεύτερη ευκαιρία

Ως είθισται στις ανθρώπινες σχέσεις, δίνουμε και μια δεύτερη ευκαιρία, αφού προηγουμένως έχουμε εξηγήσει τους κανόνες στην άλλη πλευρά, στην περίπτωση που δεν τους γνώριζε.

Στην περίπτωση του μαλάκα είναι χαμένος χρόνος και κόπος.
Και η δεύτερη αλλά μην πω και η πρώτη ευκαιρία.
Ο μαλάκας παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει ακόμη και τα βασικά.

Συμβαίνει αρκετές φορές στη ζωή κάποιος να μην καταλαβαίνει πού έχεις τοποθετήσει τα όρια σου, πέρα από τα οποία δε θέλεις να σε ενοχλούν. Και φυσικά όταν του το εξηγήσεις, αλλάζει τρόπο συμπεριφοράς. Αυτός δεν είναι μαλάκας, είναι κάποιος τύπος που απλά δεν κατάλαβε από την αρχή τους κανόνες της σχέσης σας, της όποιας σχέσης, φιλικής, επαγγελματικής κ.λ.π.
Του εξήγησες, κατάλαβε, δεν το επανέλαβε. Τέλος!.
Στην περίπτωση αυτή η "εξήγα" και τα "καθαρά λόγια" δεν πήγαν χαμένα.

Με το μαλάκα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο μαλάκας ζει για να σε μειώνει. Ζει για να στην βγαίνει. Ζει για να σε παίζει συναισθηματικά, να στην σπάει, να βγάζει πάνω σου τα (αμέτρητα) κόμπλεξ του.

Θα στην πει για την εμφάνιση σου, για την σχέση σου, για τη γυναίκα και τα παιδιά σου, για τη δουλειά σου, για το μέρος καταγωγής σου, για το σπίτι σου, την ομάδα σου, για ό,τι νομίζει ότι θα σε στεναχωρήσει. Για να ρθει μετά να σε γλείψει με άκυρα κομπλιμέντα, για να μην κάνεις την κίνηση και του ρίξεις πόρτα.
Γιατί ο μαλάκας, έχει επίγνωση ότι κανείς δεν τον γουστάρει στην πραγματικότητα και φοβάται τη μοναξιά.
Τι θα κάνει αν δεν έχει κάποιον να βγάζει πάνω του τα κόμπλεξ και τις ανασφάλειες του, να του ζαλίζει τον έρωτα, να τον κουτσομπολεύει και να του δίνει... συμβουλές, ώστε να νιώθει ο ίδιος ανώτερος;

Ο μαλάκας-συμβουλάτορας 

Οι συμβουλές είναι ένα άλλο γνώρισμα του μαλάκα στη φιλία.
Ο ίδιος μπορεί να είναι για να τον κλαιν οι ρέγγες και κανονικά να έπρεπε να βάλει μια πέτρα στο λαιμό του και να πάει να φουντάρει, αλλά επειδή είναι κατά βάθος κότα και δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτή την ηρωική πράξη, έχει ανάγκη κάποιον -ή κάποιους- για να τους ζαλίζει τον έρωτα δίνοντας τους συμβουλές, χωρίς οι ίδιοι να του τις έχουν ζητήσει.

Συμβουλές για την οικογένεια, τις σχέσεις, τα προσωπικά και επαγγελματικά. Για το τι αυτοκίνητο να αγοράσουν, τι σπίτι να βρουν, τι ρούχα να φορέσουν. Χωρίς ποτέ φυσικά να του έχει ζητήσει κανείς να παίξει αυτό το ρόλο. Βασικό γνώρισμα του μαλάκα είναι ότι παίρνει πρωτοβουλίες μόνος του. Για θέματα που έχουν να κάνουν με εσένα φυσικά.

Ο μαλάκας δεν έχει ιδέες, ούτε χάνει τον χρόνο του για τέτοια πράγματα. Γι'αυτό και έχει τεράστια ανάγκη να βρει έναν περίγυρο με τον οποία να ασχολείται.
Ποιος τα χει με ποια, τι είναι αυτή, έχει φράγκα, αν είναι εντάξει και τα σχετικά.
Ο μαλάκας αν πίστευε σε κάτι, αν είχε κάποια ιδέα μέσα στο -συνήθως- άδειο του κεφάλι,θα καταπιανόταν με την ιδέα και θα άφηνε τους άλλους στην ησυχία τους. Αλλά δεν...

Άλλο μαλάκας, άλλο φανατίλας

Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να συγχέεται ο μαλάκας με τον φανατικό.

Ο φανατικός μιας ιδέας, μιας ομάδας, ενός κόμματος, μιας πατρίδας, μιας θρησκείας κοκ, δεν είναι μαλάκας όσο κι αν μοιάζει στις αντιδράσεις με το μαλάκα.

Ο φανατίλας πιστεύει σε κάτι. Μπορεί βέβαια να προσπαθεί να επιβληθεί μέσω αυτού στους άλλους και εκεί να ταυτίζεται με το μαλάκα, αλλά τα κίνητρα του είναι... ευγενή.
Ο μαλάκας δεν έχει τίποτα το ευγενές επάνω του.
Ο μαλάκας είναι ένας χλιμίτζουρας που ζει από τις ζωές των άλλων, τις ιστορίες των άλλων, ενίοτε κι από τα ενδιαφέροντα των άλλων.

Ο μαλάκας ζει ανάμεσα μας, ζει δίπλα μας, απέναντι μας.
Όταν και όποτε τον συναντήσουμε, δεν τον αντιμετωπίζουμε στο δικό του πεδίο. Το πεδίο της μαλακίας. Γιατί εκεί είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε.
Το μαλάκα  (ή τη μαλάκω*) απλά τον/την πετάμε έξω από τη ζωή μας, χωρίς καν να μπούμε στη διαδικασία της εξήγησης.
Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχτεί ποτέ κάτι, ούτε να ζητήσει ποτέ συγγνώμη. Δεν τσαλακώνει ποτέ το εγώ του. Αν το έκανε δε θα ήταν μαλάκας εξάλλου.

*μαλάκω- θηλυκό του μαλάκα, που χρησιμοποιείται κυρίως από μεγαλοκοπέλες. Τα νεαρά κορίτσια χρησιμοποιούν το αρσενικό και όταν απευθύνονται σε άλλες κοπέλες. Τουτέστιν, ο μαλάκας δεν έχει γένος.

erotokritos

COMMENTS

Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,595,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2957,Nature-Travel,639,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1656,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13797,Ηealth - Μedicine,1464,Μαγειρική-συνταγές,989,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Ο μαλάκας (Εγχειρίδιον / manual)
Ο μαλάκας (Εγχειρίδιον / manual)
https://1.bp.blogspot.com/-H-yl-zgdBHM/XRPrciOlIbI/AAAAAAAAi-Y/Mz4bTOmwPww8IUSE8N7BbvsJ8P7uzYh1ACLcBGAs/s640/arrogant-man-wide%255B1%255D.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-H-yl-zgdBHM/XRPrciOlIbI/AAAAAAAAi-Y/Mz4bTOmwPww8IUSE8N7BbvsJ8P7uzYh1ACLcBGAs/s72-c/arrogant-man-wide%255B1%255D.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/06/manual.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/06/manual.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy