H εργασιομανία δεν είναι προτέρημα

SHARE:Της Στέλλας Παναγοπούλου 
Πολιτισμολόγος ΕΑΠ

H επαγγελματική καταξίωση βρίσκεται στην κορυφή των συλλογικών προτεραιοτήτων της σύγχρονης κοινωνίας. Συχνά όμως το αντίτιμο της επιτυχίας είναι πολύ βαρύ. Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην πολλή δουλειά και στη νοσηρή εργασιομανία; Δουλεύει από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, προσπαθεί να εκτελέσει τέλεια υποχρεώσεις και καθήκοντα, με σκοπό να ανέβει επαγγελματικά και να προσφέρει περισσότερα χρήματα στην οικογένεια και στον εαυτό του. Είναι ο ιδεώδης υπάλληλος για κάθε εργοδότη. Μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι έχει κάποιο πρόβλημα επειδή εργάζεται τόσο σκληρά;

O ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Κάποιος που αγαπάει πολύ τη δουλειά του και εργάζεται πολλές ώρες εις βάρος της προσωπικής του ζωής δεν είναι εξαρτημένος. Και ακόμη περισσότερο, όλοι εκείνοι που δουλεύουν πολύ σκληρά, γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν έχουν αυτόματα κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. O εργασιομανής όμως είναι σχεδόν εκτός ελέγχου. Σκέφτεται συνέχεια τη δουλειά και, όταν δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτήν, αισθάνεται πανικό και έντονα συναισθήματα θλίψης, παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης. Αποφεύγει να παίρνει άδειες και, αν το κάνει, νιώθει τύψεις, νευρικότητα και υπερβολικό άγχος. Φοβάται ότι, αν λείψει, κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του.

Φοβάται ότι μπορεί η απουσία του να αποδείξει στους άλλους ότι δεν είναι και τόσο σημαντικός όσο νόμιζαν, και έτσι θα χάσει την αναγνώριση που είχε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ειδικοί που ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα έχουν διαπιστώσει ότι ο εργασιομανής δουλεύει για να κρύψει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα προβλήματα που έχει στις προσωπικές του σχέσεις. Κάθε δυσκολία στη ζωή ωθεί εκείνον που τη βιώνει να βρει τρόπο να ανταπεξέλθει και να νιώσει καλύτερα.

O τρόπος που χρησιμοποιούν οι εργασιομανείς είναι να δουλεύουν περισσότερο. Αναθέτουν στους εαυτούς τους πολλές ευθύνες και αναλώνονται σε αυτές. Κάθε επιτυχία είναι και μία ανακούφιση. Όμως, καθώς αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, παραμελούν την προσωπική τους ζωή, την υγεία τους και τους ανθρώπους που τους αγαπούν. Δημιουργούν δηλαδή νέες δυσκολίες, τις οποίες και πάλι θα αντιμετωπίσουν με το μοναδικό τρόπο που ξέρουν: δουλεύοντας περισσότερο. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που οδηγεί σε απρόβλεπτες, αλλά σίγουρα δυσάρεστες συνέπειες.

 «ΘΑ ΤΟ ΡΙΞΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ…»

H εργασία είναι γενικότερα ένας τομέας της ζωής που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, κάποιες φορές συνειδητά και άλλες ασυνείδητα, για να μεταθέσουν, να μετατοπίσουν και -κάποιες φορές- να λύσουν προσωπικά τους προβλήματα. Αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί που προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα χωρισμό ή μια αποτυχημένη ερωτική σχέση δουλεύοντας περισσότερο; «Θα το ρίξω στη δουλειά για να ξεχαστώ», ακούμε αρκετά συχνά.

Και αυτό το κάνουμε όχι τόσο γιατί «ξεχνιόμαστε», αλλά γιατί μέσα από τη δουλειά θα έχουμε την επιτυχία που δεν είχαμε στη σχέση μας ή θα λάβουμε την αναγνώριση που ποτέ δεν μας έδωσαν οι γονείς μας. Έτσι, αντί να λύσουμε τα προβλήματα στις σχέσεις μας ή με τον εαυτό μας, αρκούμαστε στο γεγονός ότι είμαστε «κάποιοι» στην επαγγελματική μας ζωή.

Όταν αυτό όμως γίνεται συνήθεια, παύει να είναι διέξοδος από τα προσωπικά μας προβλήματα και γίνεται το ίδιο μια προβληματική κατάσταση. Όταν ο εργασιομανής μπει σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο, δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορεί να το αποδώσει στη σχέση εξάρτησης που έχει με τη δουλειά του.

MΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΟΥΣ…

Αυτό που βλέπει ένας εργασιομανής γύρω του είναι ένας «συγκρατημένα ευτυχής» εργοδότης και μία αχάριστη οικογένεια. Ποιος εργοδότης δεν θα ήταν ευτυχής βλέποντας κάποιον να εργάζεται γι’ αυτόν με τόσο ζήλο, να έρχεται νωρίς το πρωί και να φεύγει αργά το βράδυ από το γραφείο, παίρνοντας δουλειά για το σπίτι;

Γιατί να μην είναι ευτυχής ένας εργοδότης που βλέπει ότι ο υπάλληλος του δεν ζητά σχεδόν ποτέ άδεια ή άλλη ανταμοιβή, παρά μόνο την αναγνώριση; Bέβαια, καθώς η εργασιομανία αναπτύσσεται, τόσο ο εργοδότης όσο και οι άλλοι συνάδελφοι βλέπουν τον «εργασιομανή» να καταρρέει και να γίνεται σχεδόν αντιπαραγωγικός. Τότε είναι που ο τελευταίος αρχίζει να γίνεται καχύποπτος, μιας και όλοι (προϊστάμενοι, συνάδελφοι) τον παροτρύνουν να πάρει άδεια, να ξεκουραστεί. Φοβάται ότι δεν είναι τόσο καλός όσο πρέπει και θέλουν να τον διώξουν, και έτσι δουλεύει ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο σκληρά.

ΌΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Από την άλλη μεριά, έχει να αντιμετωπίσει και μια οικογένεια που δεν τον καταλαβαίνει. Του λένε ότι βάζει τη δουλειά του πάνω από αυτούς, και αυτό τούς πληγώνει. Του λένε ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν τον πατέρα (ή τη μητέρα αντίστοιχα), γιατί δεν έχει ποτέ χρόνο να είναι μαζί τους. Ότι έχει απομονωθεί από τους φίλους του και ότι έχει αλλάξει πολύ.

O εργασιομανής όμως, όπως κάθε εξαρτημένος, εκλογικεύει αυτά τα παράπονα προς όφελός του. «Πώς νομίζουν ότι κάναμε αυτό το σπίτι και μπορούμε και ζούμε άνετα; Τίποτα δεν θα ήταν έτσι αν εγώ δεν δούλευα τόσο σκληρά». Διακρίνει σε όλους μια αχαριστία, που του είναι ακατανόητη: «Θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες και όχι να παραπονιούνται από πάνω».

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΖΩΗ

Oι συνέπειες της εργασιομανίας σε κάθε τομέα της ζωής, αλλά ιδιαίτερα στις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, μπορεί να είναι ολέθριες.

Οικογένεια. Tα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας για το γάμο και την εργασιομανία είναι ενδεικτικά των διαστάσεων του προβλήματος. Oι γυναίκες που παντρεύτηκαν εργασιομανείς άντρες νιώθουν πιο αποξενωμένες από το σύζυγό τους, δεν έχουν έντονα συναισθήματα γι’ αυτόν και νιώθουν ότι δεν ελέγχουν τη ζωή τους. Όπως είναι φυσικό, το 55% των ζευγαριών με ένα τουλάχιστον εργασιομανές μέλος καταλήγουν στο χωρισμό, σε αντίθεση με το 16% που ισχύει για το γενικότερο πληθυσμό.

Φιλία. Γενικότερα, οι κοινωνικές επαφές ενός εργασιομανούς συρρικνώνονται. Oι φίλοι παύουν να προσπαθούν να πάρουν τηλέφωνο, γιατί ξέρουν ότι ο φίλος τους δεν πρόκειται να διακόψει την εργασία του. Σιγά-σιγά η απομόνωση γίνεται μοναξιά, αλλά ο εργασιομανής έχει έναν και μοναδικό τρόπο να αντιδράσει… Θα δουλέψει ακόμα πιο πολύ.

Υγεία. H ανάγκη τού να αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες όχι απλώς προκαλεί, αλλά και διογκώνει το άγχος και ό,τι αυτό συνεπάγεται (κούραση, πονοκεφάλους, στομαχικούς ιλίγγους, γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμα και έλκος). Αγνοεί με αδιαφορία οποιαδήποτε αρρώστια μπορεί να του κλέψει χρόνο από τη δουλειά του.


COMMENTS

Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,596,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2958,Nature-Travel,640,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1658,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13809,Ηealth - Μedicine,1467,Μαγειρική-συνταγές,992,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: H εργασιομανία δεν είναι προτέρημα
H εργασιομανία δεν είναι προτέρημα
https://2.bp.blogspot.com/-pg3An67gVm0/XS3C-SYfDiI/AAAAAAADoOk/n5nF50hvTJE-na6Ekz06DUszdgCPh8JaACLcBGAs/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7%2B%25281%2529.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-pg3An67gVm0/XS3C-SYfDiI/AAAAAAADoOk/n5nF50hvTJE-na6Ekz06DUszdgCPh8JaACLcBGAs/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7%2B%25281%2529.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/07/h.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/07/h.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy