Θάλασσα Και Κίνδυνοι

SHARE:Του Θάνου Μπακέλλα 
Φαρμακοποιός--Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Α Βοηθειών του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης ( Ε.R.C)

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα , όπου σχεδόν όλη της η επιφάνεια βρέχεται από θάλασσα, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να σέβονται τους κανόνες της. Μόνο τότε η θάλασσα μπορεί να είναι για όλους, πηγή χαράς, χαλάρωσης και παιχνιδιού που όλοι αναζητάμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε πολύ λίγο νερό όπως ακτή θάλασσας, ποταμού ή λίμνης, σε στάσιμο νερό και σε ευρύστομα δοχεία νερού. Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε ή αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς επίσης και σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι.

Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, και κινδυνεύετε να λιποθυμήσετε.

Kάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αν συμβεί στη θάλασσα, αφού ισοδυναμεί με σοβαρό ενδεχόμενο πνιγμού. Βέβαια, δεν είναι καλό να κολυμπάτε ούτε με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να εξαντληθείτε.

Φροντίστε λοιπόν λίγο πριν να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (μία φρυγανιά, ένα φρούτο, λίγη σοκολάτα κλπ.). H κατανάλωση, επίσης, οινοπνευματωδών ποτών μειώνει σημαντικά τα αντανακλαστικά σας. Aν μάλιστα βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης, μπορεί να υποτιμήσετε κάποιους κινδύνους.

Αποφεύγουμε να μπαίνουμε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα, μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά, ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία. Στο νερό πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κλπ. Aν πηδήξει κάποιος από ψηλά και δεν βλέπει το βυθό, κινδυνεύει να χτυπήσει σε βράχο. Aν βουτήξει και πάει βαθιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου.

Kαλό είναι, καθώς κάνετε κατάδυση, να φυσάτε από τη μύτη, ώστε να ανοίγουν τα τύμπανα και η πίεση που έχετε μέσα σας να εξισορροπείται από την πίεση που δέχεστε από το νερό. Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό. Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.

Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
Να παίζεις μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό. Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ! Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι. Να φοράτε πάντα το καπέλο σας ή και τα γυαλιά σας, για να προστατεύεστε από τις ακτίνες του ηλίου και τις αντανακλάσεις του.

Νοιώθετε ότι κουραστήκατε; Χαλαρώστε λίγο ανάσκελα και συνεχίστε, όταν ξανανιώσετε τη δύναμη σας να επανέρχεται. Πάθατε κράμπα στο πόδι ή σε άλλο σημείο του σώματος σας; Μην πανικοβάλλεστε. Αντιθέτως ηρεμήστε και προσπαθήστε με αργές και χαλαρές κινήσεις να φτάσετε στην ακτή. Μη διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια όταν οι δυνάμεις σας καταστήσουν κάτι τέτοιο απαραίτητο.

Νοιώθετε ότι σας τσίμπησε , σας άγγιξε ή πατήσατε κάτι μέσα στη θάλασσα και πονάτε , διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βγείτε όσο το δυνατόν συντομότερα στην ακτή. Ζητήστε να σας βοηθήσουν ή προσφέρετε εσείς τις Πρώτες Βοήθειες στον εαυτό σας . Αν νιώσετε έντονο πόνο κατά την επαφή σας με μέδουσα (τσούχτρα) , πρέπει να γνωρίζετε, ότι μπορεί το τσίμπημα να είναι επώδυνο για εσάς , αλλά ελάχιστα από τα θαλάσσια είδη είναι δηλητηριώδη.

Επομένως, οι επώδυνες ραβδώσεις στο δέρμα από τα πλοκάμια τους - στην περίπτωση της μέδουσας, ή το απότομο πάτημα πάνω στα δηλητηριώδη πλοκάμια του στόματος μιας θαλάσσιας ανεμώνης, ακόμα και το τρύπημα από τα αγκάθια μιας δράκαινας, σπάνια προκαλούν σοβαρές επιπλοκές , εκτός και αν είστε διαπιστωμένα αλλεργικός σε κάποιο από αυτά .

Αδρανοποιήστε το δηλητήριο, ρίχνοντας επάνω στο τραύμα θαλασσινό νερό ( ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ , ΚΑΤΙΟΝΙΣΤΕ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΟ ). ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ. Πολλές φορές δεν προσφέρει τίποτα και μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση . Ο έντονος πόνος, ο ερεθισμός και το οίδημα που θα δημιουργηθεί μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση αμμωνίας , σκευάσματος after bite ή μιας κορτιζονούχας αντιισταμινικής αντιβιοτικής αλοιφής.

Όταν πρόκειται για τρυπήματα ( είσφρυση ξένου σώματος):

1.Τοποθετήστε το μέλος που έχει τρυπηθεί (πόδι - χέρι) σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ρωτήστε τον τραυματία, αν ανακουφίζεται από τον πόνο. Όταν η απάντηση είναι NAI συνεχίστε την ίδια διαδικασία προσέχοντας να αντικαθιστάτε το νερό που κρυώνει με ζεστό.

2.Στην περίπτωση που έχετε πατήσει αχινό, μην προσπαθείτε με τσιμπιδάκι ή άλλο τρόπο να τραβήξετε τα αγκάθια γιατί σπάνε, ενώ μπορείτε πολύ πιο εύκολα να αλείψετε την περιοχή με μαγειρικό λάδι και θα βγουν εν καιρώ από μόνα τους ή αλλιώς πηγαίνετε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για παροχή βοήθειας.

3.Ο έντονος πόνος, ο ερεθισμός και το ενδεχόμενο οίδημα που θα δημιουργηθεί μπορούν να ανακουφιστούν με τη χρήση μιας κορτιζονούχας αντιισταμινικής αντιβιοτικής αλοιφής. Σε κάθε περίπτωση που ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στις πρώτες βοήθειες, ή η κατάστασή του δείχνει να χειροτερεύει ( υποψία πιθανού αλλεργικού σοκ), πρέπει να μεταφέρετε τον πάσχοντα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.

Επειδή, λοιπόν, καλή είναι η θάλασσα, αλλά η ασφάλεια προέχει, απολαμβάνουμε την θάλασσα με κανόνες.
Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,596,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2958,Nature-Travel,640,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1658,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13809,Ηealth - Μedicine,1467,Μαγειρική-συνταγές,992,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Θάλασσα Και Κίνδυνοι
Θάλασσα Και Κίνδυνοι
https://1.bp.blogspot.com/-Gj5s1K-JdO0/XV_aaBWnbYI/AAAAAAADrRU/lAZ0ktyxxpUEV9ATVdKFlUnnqScdy9QMwCLcBGAs/s640/beach-2179183_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Gj5s1K-JdO0/XV_aaBWnbYI/AAAAAAADrRU/lAZ0ktyxxpUEV9ATVdKFlUnnqScdy9QMwCLcBGAs/s72-c/beach-2179183_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/08/blog-post_619.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/08/blog-post_619.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy