Ποια "όπλα’’ εμποδίζουν το κρυολόγημα

SHARE:Του Θάνου Μπακέλλα 
Φαρμακοποιός-Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Α Βοηθειών του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης ( Ε.R.C )

Βρισκόμαστε πάλι στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορείτε να αφεθείτε στην τύχη ή να πάρετε πρωτοβουλίες που θα σας προστατέψουν. Όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε τις άμυνες του οργανισμού σας απέναντι σε αυτούς τους ιούς.

Καταρχήν, κρίσιμο είναι να έχετε καθαρά χέρια αφού το άγγιγμα με μολυσμένα χέρια αποτελεί την κύρια οδό μετάδοσης των ιών του κοινού κρυολογήματος. Ακόμα και οι επιφάνειες σε ένα δωμάτιο "φιλοξενούν" μικρόβια.

Οι διακόπτες, τα στυλό, τα τηλέφωνα, τα χερούλια στις πόρτες, οι βρύσες και τα τηλεχειριστήρια είναι εστίες μικροβίων. Για αυτό, να πλένετε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, ιδίως έπειτα από κάθε βήχα, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης.

Καλό πλύσιμο σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσετε ζεστό (όχι καυτό) τρεχούμενο νερό και σαπούνι, θα τρίψετε καλά όλες τις επιφάνειες των χεριών (κρατώντας τα μακριά από το νερό), θα τα ξεβγάλετε προσεκτικά και μετά θα τα στεγνώσετε καλά.

Σημαντικό είναι επίσης να τρώτε τρόφιμα που ενισχύουν τις άμυνες σας. Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει να τρώτε υγιεινά. Η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και ορισμένων ιχνοστοιχείων, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου είναι οι καλύτερες άμυνες.

Επίσης και η άσκηση προστατεύει αλλά προσοχή: Να αποφεύγετε την υπερβολική σωματική καταπόνηση τους χειμερινούς μήνες των κρυολογημάτων και της γρίπης, εξασφαλίζοντας ότι δεν σας κουράζει η προπόνησή σας. Τέλος, εάν κρυώνετε, μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενώ εάν είστε χαρούμενοι έχετε λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσετε.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος αλλά οι προσπάθειες αντιμετώπισης εστιάζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επομένως, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία βάσει των συμπτωμάτων του ασθενή.

Πώς να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα.

 Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη υγρών (6-8 ποτήρια νερό ή χυμό ημερησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία) για λίπανση του βλεννογόνου υμένα προκειμένου να παραμείνει υγρός και να διευκολύνεται ο καθαρισμός του από τη μύτη. Υγρά απαιτούνται προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική απώλεια νερού μέσω του πυρετού (εφίδρωση) και των εκκρίσεων βλέννας.

 Προτού εφαρμόσετε οποιοδήποτε φάρμακο στη μύτη, φυσήξτε τη. Σε ότι αφορά στη μύτη του μωρού σας, κρατήστε τις ρινικές διόδους καθαρές με ειδική σύριγγα πλαστικής αμπούλας. Πιέστε τη σύριγγα αμπούλας για να βγάλετε τον αέρα. Έπειτα, εισάγετε το άκρο της αμπούλας (περίπου 5 έως 15 χιλιοστά) στο ρουθούνι του μωρού με κατεύθυνση προς το πίσω μέρος της μύτης. Απελευθερώστε την αμπούλα κρατώντας τη σταθερή στη θέση της, ενώ αναρροφά τη βλέννα από τη μύτη του μωρού. Αφαιρέστε τη σύριγγα από το ρουθούνι του μωρού και αδειάστε το περιεχόμενο σε χαρτομάντιλο πιέζοντας γρήγορα την αμπούλα ενώ κρατάτε το άκρο προς τα κάτω. Επαναλάβατε όσο συχνά χρειάζεται για κάθε ρουθούνι. Καθαρίστε τη σύριγγα αμπούλας με σαπούνι και νερό.

 Τα ρινικά σπρέι προτιμώνται στους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών καθώς οι μικρές σταγονίτσες της αχλύος του ψεκασμού φθάνουν σε μεγάλες επιφάνειες. Οι σταγόνες καταπίνονται πιο εύκολα, γεγονός το οποίο αυξάνει το ενδεχόμενο παρενεργειών.

 Χρησιμοποιώντας συσκευή ψεκασμού, ψεκάστε κάθε ρουθούνι μια φορά. Περιμένετε ένα λεπτό μετά την απορρόφηση από το βλεννώδη ιστό και έπειτα, ψεκάστε και πάλι. Προκειμένου να εφαρμόσετε το ρινικό σπρέι σωστά, φυσήξτε πρώτα τη μύτη σας για να βοηθήσετε στη βελτίωση της διείσδυσης του φαρμάκου. Κρατώντας το κεφάλι σας σε όρθια θέση, τοποθετήστε το ρινικό σπρέι μέσα στο ρουθούνι προσέχοντας να μην ακουμπήσετε τον περιέκτη στο εσωτερικό της μύτης. Πιέστε τον περιέκτη ενώ εισπνέετε βαθιά από τη μύτη. Ρουφήξτε δυνατά μερικές φορές για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο έχει φθάσει βαθιά μέσα στη μύτη.

 Για να εφαρμόσετε ρινικές σταγόνες, φυσήξτε πρώτα τη μύτη σας για να βοηθήσετε στη βελτίωση της διείσδυσης του φαρμάκου. Ξαπλώστε ανάσκελα σε κρεβάτι ή καναπέ με το κεφάλι να κρέμεται από την άκρη. Εφαρμόστε το σωστό αριθμό σταγόνων σε κάθε 'άρρωστο' ρουθούνι και προσέξτε να μην ακουμπήσετε τον περιέκτη στο εσωτερικό του ρουθουνιού. Μετακινήστε το κεφάλι σας από τη μια πλευρά στην άλλη για ένα με δύο λεπτά.

 Αποφεύγετε καφέ, τσάι ή αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

 Εισπνοές ατμού: μπορεί να ωφελήσουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση των αεροφόρων οδών, ιδιαιτέρως εάν υπάρχει παραγωγικός βήχας. Ο ατμός βοηθά στην υγροποίηση των απεκκρίσεων των πνευμόνων και οι ασθενείς βρίσκουν το ζεστό υγρό αέρα ανακουφιστικό.

 Χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) σε μορφή ρινικών σταγόνων προκειμένου να βοηθήσετε στη χαλάρωση της βλέννας και στην ύγρανση του τρυφερού δέρματος της μύτης σας. Βοηθά στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Η εφαρμογή μιας ή δύο σταγόνων στα ρουθούνια βρεφών έχει αναφερθεί ότι βοηθά.

COMMENTS

Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,595,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2958,Nature-Travel,639,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1657,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13807,Ηealth - Μedicine,1466,Μαγειρική-συνταγές,992,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Ποια "όπλα’’ εμποδίζουν το κρυολόγημα
Ποια "όπλα’’ εμποδίζουν το κρυολόγημα
https://1.bp.blogspot.com/-G4MylDnjzWE/XblX6XJYg3I/AAAAAAADxdE/FYLo0EUPyJUldtBT_BtAEjDxXN9ddUr-QCLcBGAsYHQ/s640/y.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-G4MylDnjzWE/XblX6XJYg3I/AAAAAAADxdE/FYLo0EUPyJUldtBT_BtAEjDxXN9ddUr-QCLcBGAsYHQ/s72-c/y.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/10/blog-post_894.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/10/blog-post_894.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy