Πως γράφτηκε το βιβλίο "Ομορφος Κόσμος..."

SHARE:


Μετά από 14 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτυακού με τις συνεντεύξεις που από σήμερα μπορεί να το διαβάσει καθένας δωρεάν [https://joom.ag/1Pje], δύο χρόνια μετά την έκδοση του δεύτερου αστυνομικού μου μυθιστορήματος, Τρόμος πάνω από την πόλη, ήρθε ο "Όμορφος Κόσμος...".

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά έγραψα ένα βιβλίο με χιουμοριστική/αυτοσαρκαστική διάθεση και μάλιστα μια βροχερή νύχτα Σαββάτου στο σπίτι μου στον Ύψωνα της Λεμεσού, με -ομολογουμένως- κακή ψυχολογική διάθεση.

Λένε πως οι μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι δραματικοί ηθοποιοί είναι οι κωμικοί ηθοποιοί. Παράδειγμα, ο Στάθης Ψάλτης που ήταν συγκλονιστικός στο -αν θυμάμαι καλά τον τίτλο- Το ημερολόγιο ενός τρελού. Αλλά και άλλοι ηθοποιοί, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, που αν και ανήκουν στη γενιά των σπουδαίων κωμικών ηθοποιών, ερμήνευσαν δραματικούς ρόλους με απίστευτη επιτυχία! 'Η αν θέλετε από τους πιο νεότερους, όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος ή ο Γιάννης Μπέζος!

Ήδη έλειπα πολλούς μήνες, μακριά από τον τόπο μου και η νοσταλγία είχε χτυπήσει για καλά τη πόρτα του μυαλού μου. "Ο τόπος σου είναι γλυκός κι ας είναι θάνατος", έγραψε κάποιος και μόνο όποιος έχει φύγει από το τόπο του και τους αγαπημένους του ανθρώπους νιώθει τη σημασία αυτής της ρήσης.

Για να μετριάσω, λοιπόν, κάπως τη θλίψη μου, κάθισα μπροστά στον υπολογιστή και απλά άρχισα να γράφω. Τίποτα προσχεδιασμένο. Έγραφα θέλοντας να ξεφύγω λίγο από τη θλίψη... να ταξιδέψω πίσω στο τόπο μου και στα μέρη που μεγάλωσα...

Θυμάμαι πως έβρεχε και είχα τη μπαλκονόπορτα δίπλα μου ανοιχτή. Ο αέρας χάιδευε το πρόσωπό μου, καθώς ταρακουνούσε με δύναμη το μεγάλο πεύκο απέναντι. Έγραφα πυρετωδώς... κάθε λέξη, κάθε πρόταση να διαδέχεται η μία την άλλη. Τη νύχτα εκείνη σχεδόν ολοκλήρωσα το πρώτο μέρος του βιβλίου και όσοι έτυχε να το διαβάσουν με παρότρυναν να συνεχίσω. Όπως εκείνοι, έτσι κι εγώ γέλαγα με όλη αυτή τη χιουμοριστική διάθεση των κειμένων μου, τις επόμενες ημέρες που τα διάβαζα. Οπως ακόμα και σήμερα γελάω που τα διαβάζω...

Εκείνη τη περίοδο έτυχε να πέσει στα χέρια μου το βιβλίο του Αργεντινού συγγραφέα Ernesto Sabato "Αντίσταση". Μέσα από αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στον ωκεανό του ατομικισμού και της υπαρξιακής φτώχειας που σήμερα κυριαρχεί. Και ο λόγος του είναι μια έκκληση στην ικανότητα της αντίστασης.
Πρόκειται για βιβλίο γι' αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν τα σύμβολα που ξανοίγονται σαν άβυσσος ανάμεσα στο Ένα και το Σύμπαν: την έλλειψη επικοινωνίας, τη λατρεία του εγώ, την υπόκλιση στους θεούς της τηλεόρασης, την αποξενωμένη εργασία, την αυτοκρατορία της μηχανής, την υποταγή και την μαζικοποίηση, την όλο και μεγαλύτερη αίσθηση αρμονίας, τον άγριο ανταγωνισμό και τον ίλιγγο της Αποκάλυψης όπου χάνεται κάθε δυνατότητα διαλόγου.
Ένα βιβλίο που διάβασα δύο φορές συνεχόμενα και που συνηθίζω ακόμα και σήμερα, κάπου-κάπου, να το κάνω.

Ήταν το βιβλίο που μου έδωσε την έμπνευση να γράψω το δεύτερο μέρος του Όμορφου Κόσμου...

Γράφει ο Πάνος Αβραμόπουλος στον πρόλογο του βιβλίου μου: "Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που έχει θα λέγαμε δοκιμιακό χαρακτήρα και επιγράφεται με τον τίτλο, «Σκέψεις και προβληματισμοί», ο Γιώργος Φάκος αναμετράται συγγραφικά με τις στρεβλώσεις και τις δυσπλασίες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, εστιάζοντας στην αναξιοπιστία και τα αβυσσαλέα ελλείμματα της πολιτικής που έχει ευτελιστεί στο πεδίο μιας καθημερινής κατινίστικης κοινωνικής τραγωδίας, όπως δεικτικά επεσήμανε ο έξοχος σύγχρονος φιλόσοφός μας Κορνήλιος Καστοριάδης, αλλά και στις μεγάλες πολιτισμικές και παιδευτικές μας υστερήσεις, που υποδηλώνουν μια κοινωνία σε ηθική χαύνωση και πνευματική αποτελμάτωση. 

Κι εδώ ο Γιώργος Φάκος επενδύει ισχυρά την επιχειρηματολογία του, με την παράθεση σπουδαίων θησαυρισμάτων της ελληνικής και παγκόσμιας γραμματολογίας και κατορθώνει με την ανάλαφρη και δροσερή γραφίδα του, να εισχωρήσει εύστοχα και επιτυχημένα, σε κορυφαία ζητήματα του κοινωνικού μας βίου, αλλά και της πολιτικής και πολιτισμικής μας πραγματικότητας. 

Ο ρέων, ηθικά δυνατός και λαγαρός λόγος του συγγραφέα, κυριαρχεί και σε αυτό το μέρος, για να μας δώσει μεγάλα νοήματα με ξεκούραστο και δροσερό συγγραφικό τρόπο. Ακάματος θηρευτής των θησαυρών της παγκόσμιας και ελληνικής γραμματείας, αλλά και εξαίρετος τεχνίτης του λόγου ο Γιώργος Φάκος, μας δίνει και σε αυτό το βιβλίο του –που με την αρχιτεκτονική ευρυχωρία του και τον ταλαντούχο γοργορέοντα λόγο του, δεν κουράζει, «στομώνει» τον αναγνώστη- μια εξαίρετη σειρά δοκιμίων, τα οποία μας ανατείνουν ηθικά, μας δροσίζουν αναγνωστικά και μας εισάγουν με έναν ουσιαστικό και ευχάριστο τρόπο, στην προβληματική κορυφαίων θεμάτων του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου..."

Οφείλω να πω ότι ενώ ο Όμορφος Κόσμος... ξεκίνησε να γράφεται στη Κύπρο, ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μου στην Ελλάδα.
Για μια 4ετία έμεινε καταχωνιασμένο σ' ένα από τα συρτάρια του γραφείου μου. Η ολοκλήρωση του μυθιστορήματός μου Τρόμος πάνω από την πόλη [του οποίου επίσης η πρώτη γραφή έγινε στη Κύπρο] καθώς και οι αυξημένες επαγγελματικές μου δραστηριότητες δεν επέτρεψαν να ασχοληθώ περισσότερο.
Μέχρι τη στιγμή που το βιβλίο βγήκε από το συρτάρι...
"Ξεσκονίστηκε", όπως λένε στη συγγραφική γλώσσα, και ακολούθησε τη καθιερωμένη πορεία μέχρι την έκδοσή του.

Με ρώτησαν κάποτε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ποιο είναι το αγαπημένο μου βιβλίο, απ' όσα έχω γράψει. Για κάθε συγγραφέα τα βιβλία του είναι σαν τα παιδιά. Όλα τ' αγαπάει, όμως σε κάποιο ίσως να έχει μεγαλύτερη αδυναμία. Σε ένα τέτοιο ερώτημα θα απαντούσα στον "Όμορφο Κόσμο...", επειδή σε αυτό καταθέτω περισσότερο τη ψυχή μου. Σε αυτό αποτυπώνω γεγονότα και ιστορίες που έζησα, συνθέτω σκόρπιες εικόνες που υπάρχουν στο μυαλό μου και, τέλος, περιγράφω αισθήσεις που μου έχουν δημιουργηθεί.

Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας, Πάουλο Κοέλιο, έγραψε ότι, «άλλα βιβλία μας κάνουν να ονειρευόμαστε άλλα μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα, αλλά κανένα δε ξεφεύγει από εκείνο που είναι σπουδαιότερο για έναν συγγραφέα: Την εντιμότητα με την οποία γράφει». Επομένως, όσοι γράφουν, οτιδήποτε και αν γράφουν, είναι αδύνατο να μη καταθέτουν, τουλάχιστον, ένα μέρος της δικής τους αλήθειας.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τη θεία μου Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, πρώην προϊσταμένη της Β/θμιας εκπαίδευσης Ηλείας, που έκανε την επιμέλεια του βιβλίου, τη φίλη μου Ιωάννα Δευτεραίου για την εξαίρετη δουλειά της στη σελιδοποίηση και το εξώφυλλο του βιβλίου και φυσικά τους χορηγούς έκδοσης του βιβλίου.

Το βιβλίο θα εκδοθεί από τον Γιώργο Ζαφειρόπουλο [αυτονόητο αυτό] την επόμενη εβδομάδα. Κι επειδή γνωρίζω τη δουλειά του, επειδή γνωρίζω τη μεγάλη του αγάπη για την τυπογραφία, όπως πιστεύω ότι και οι περισσότεροι γνωρίζετε, είμαι σίγουρος ότι θα βγάλει ένα βιβλίο άψογο τυπογραφικά απ' όλες τις απόψεις. Και γι΄αυτό τον λόγο τον ευχαριστώ θερμά, προκαταβολικά.

Κυρίες και κύριοι,
Καλή ανάγνωση...

COMMENTS

Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,595,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2957,Nature-Travel,639,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1656,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13797,Ηealth - Μedicine,1464,Μαγειρική-συνταγές,989,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Πως γράφτηκε το βιβλίο "Ομορφος Κόσμος..."
Πως γράφτηκε το βιβλίο "Ομορφος Κόσμος..."
https://1.bp.blogspot.com/-rhml7AxJOd8/XcwVxrlcCkI/AAAAAAADyz8/FxY-Z8l1Bg4kfy8v0_KzFdLBRza3lRp_gCLcBGAsYHQ/s640/%25CE%2595%25CE%259E%25CE%25A9%25CE%25A6%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%259B%25CE%259F%2B%25CE%259F%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%25A6%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A3%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A31.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-rhml7AxJOd8/XcwVxrlcCkI/AAAAAAADyz8/FxY-Z8l1Bg4kfy8v0_KzFdLBRza3lRp_gCLcBGAsYHQ/s72-c/%25CE%2595%25CE%259E%25CE%25A9%25CE%25A6%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%259B%25CE%259F%2B%25CE%259F%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%25A6%25CE%259F%25CE%25A3%2B%25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A3%25CE%259C%25CE%259F%25CE%25A31.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2019/11/blog-post_47.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2019/11/blog-post_47.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy